Zdravlje

Ispituje se kontraceptivna pilula za muškarce

Ispituje se kontraceptivna pilula za muškarce
Foto: Pexels | Ispituje se kontraceptivna pilula za muškarce

Naučnici i dalje tragaju za muškim kontraceptivom koji nije kondom ili hirurgija. Novo preliminarno istraživanje tima sa Univerziteta u Minesoti dovelo je do razvoja nehormonskog oblika kontraceptiva koji je miševe u laboratoriji učinio sterilnim četiri do šest nedelja bez negativnih nusefekata. Prvi testovi pilule očekuju se krajem ove godine.

Američki stručnjaci kažu da su to postigli ciljajući funkciju koju vitamin A ima u našim tijelima. Odavno je poznato da ishrana deficitarna tim vitaminom može da dovede do steriliteta.Poslije dugotrajnog istraživanja pronašli su eksperimentalno jedinjenje koje blokira protein odgovoran za vezivanje za jedan od oblika vitamina A (retinoinsku kiselinu) u našim ćelijama – alfa receptor retinoinske kiseline - RAR-a.

Oni se nadaju da će selektivno blokiranje biti dovoljno da izazove dugotrajniju, ali reverzabilnu sterilnost bez nusefekata.

Postoje i drugi potencijalna muška kontraceptivna sredstva koja se trenutno razvijaju, ali većina njih cilja testosteron, što najčešće izaziva neželjene i štetne posledice.

"Pošto muškarci ne moraju da prolaze kroz posljedice trudnoće, nusefekti od kontraceptivnih pilula su prilično mali. Zato pokušavamo da razvijemo nehormonsku pilulu kako se ne bi igrali sa hormonima zbog njihove uloge u mnogim tjelesnim procesima“, kaže Abdula el Noman, postdiplomac medicinske hemije i vođa ispitivanja.

Do sada, jedinjenje nazvano GPHR-529, čini se da funkcioniše kako je planirano. Podaci koji su predstavljeni na proljećnom okupljanju Američkog društva hemičara pokazali su da su mužjaci miševa ostajali sterilni oko četiri nedjelje nakon tretmana i bilježen je oštar, ali privremen pad broja spermatozoida.

GPHR-529 je bio efikasan u 99 odsto slučajeva bez primijećenih nusefekata.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije