Zdravlje

Istraživanje: Miješanje vakcina daje bolji imunološki odgovor

Istraživanje: Miješanje vakcina daje bolji imunološki odgovor
Foto: ronstik/Pixabay | Istraživanje: Miješanje vakcina daje bolji imunološki odgovor
Tanjug

VAŠIGTON - Osobe koje su primile dvije doze vakcine Džonson i Džonson protiv virusa korona, imale su jači imunološki odgovor kada su primili buster dozu vakcine fajzer/bajontek ili moderna, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje.

Kako navodi agencija Rojters, studija je preliminarna i nije recenzirana, a predstavlja najnoviji izazov za napore kompanije Džonson i Džonson da koristi svoju vakcinu protiv virusa korona u svojstvu buster doze u Sjedinjenim Američkim Državama.

Studija je obuhvatila više od 450 odraslih osoba koje su primile prve doze vakcina fajzer, moderne ili džonson i džonson, pokazala je da je "miješanje i usklađivanje" buster doza različitih vrsta vakcina bezbijedna za odrasle, prenosi Rojters.

Američki zdravstveni zvaničnici bili su pod pritiskom da daju savjete o buster dozama vakcina džonson i džonson i moderna, nakon što je Bijela kuća u avgustu objavila da planira uvođenje imunizacije dodatnom dozom vakcina za većinu odraslih.

Miješanje i usklađivanje vakcina za treću dozu izazvale su slične nuspojave kao i one kod vakcinacije istim vakcinama i nije izazvalo značajne bezbjednosne probleme, navodi se u studiji.

Studija tri vakcine protiv virusa korona koje su trenutno odobrene u Sjedinjenim Državama pokazala je da se upotrebom različitih vrsta vakcina kao treće doze generalno proizvodi standardan ili veći imunološki odgovor antitijela nego upotrebom istog tipa vakcina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije