Zdravlje

Istraživanje: Novi lijek za Alchajmera usporava napredovanje ali ima neželjene efekte

Istraživanje: Novi lijek za Alchajmera usporava napredovanje ali ima neželjene efekte
Foto: Pixabay | Istraživanje: Novi lijek za Alchajmera usporava napredovanje ali ima neželjene efekte
Tanjug

Eksperimentalni lijek lekanemab pokazao se kao potencijalni lijek za Alchajmerovu bolest, prema novim istraživanjima koja su objavljena u Nju Ingland Žurnalu Medicine, ali istraživači iskazuju izvijesnu zabrinutost njegove povezanosti sa ozbiljnim neželjenim efektima.

Dugo očekivani podaci o ispitivanju objavljeni su u utorak u žurnalu medicine "Nju Ingland", dva mjeseca nakon što su proizvođači lijeka Biogen i Eisai objavili da je otkriveno da lekanemab smanjuje kognitivno i funkcionalno opadanje aktivnosti mozga za 27 odsto u trećoj fazi ispitivanja.

Ispitivanje u drugoj fazi nije pokazalo značajnu razliku između lekanemaba i placeba kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću u istraživanju koje je trajalo 12 mjeseci, ali podaci iz treće faze pokazuju da je lekanemab poslije 18 mjeseci bio povezan nestajanjem amiloida, koji se talože u mozgu pacijenata.

"Kod osoba sa ranom Alchajmerovom bolešću, lekanemab je smanjio nivo amiloida u mozgu i pad kognitivnih funkcija u odnosu na placebo nakon 18 mjeseci" piše u istraživanju.

Dodaju da je lijek bio povezan sa neželjenim dejstvima, kao i da su potrebna duža ispitivanja ne bi li se utvrdila efikasnost i bezbijednost lekanemaba u ranoj fazi Alchajmerove bolesti.

Najčešći neželjeni efekti na lijek bile su jake glavobolje, dok su najteže bile reakcije kao što su oticanje i krvarenje u mozgu.

Istraživači su takođe objavili da je umrlo oko šest ispitanika u grupi koja je primala lekanemab, ali istraživači smatraju da nijedan smrtni slučaj nije povezan sa lijekom.

Udruženje za Alchajmerovu bolest je izjavilo juče kako ohrabruje nastavak istraživanja u trećoj fazi.

"Objavljeni rezultati pokazuju da će lijek pacijentima pružiti više vremena za svakodnevan i samostalan život pacijentima. Tretmani koji koriste onima koji žive sa kognitivnim oštećenjem zbog Alchajmerove bolesti i demecije su vredni koliko i tretmani koji produžavaju život onima sa drugim terminalnim bolestima", saopštilo je Udruženje.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije