Zdravlje

Izaberite rukolu - evo zašto

Izaberite rukolu - evo zašto
Foto: RitaE/Pixabay | Izaberite rukolu - evo zašto

Rukola je puna vitamina, minerala, fitohemikalija i antioksidanasa koji predstavljaju pravu blagodaet za svaki organizam.

Ova biljka je odličan izvor antioksidanasa koji imaju funkciju da održe zdravu ravnotežu enzimskih reakcija u ćelijama, dok aktivno traže i uništavaju bolesti uzrokovane slobodnim radikalima koji mogu da napadnu organizam.

Vaš imuni sistem će vam takođe biti zahvalan što ste izabrali rukolu, jer antioksidansi rade na jačanju odbrane protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada, ali i ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Vitamin A iz rukole garantuje poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u svom zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od raka.

Još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Ovaj antioksidant takođe funkcioniše kao antiupalni podsticaj u vašem tijelu. Vitamin K podstiče osteotrofičnu aktivnost u ćelijama, što znači da pomaže da se kosti formiraju i jačaju.

Postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina K u ishrani. Pošto je dobar izvor vitamina K, rukola se navodi kao mali, ali vredan, preventivni metod za taj tip bolesti.

Nizak nivo oksalata (što omogućava veću apsorpciju minerala) i prisustvo mnoštva minerala u ovoj biljci čini rukolu veoma dobrom za zdrave kosti. Oni koji pate od osteoporoze mogu vidjeti poboljšanja, ali rukola se može koristiti i kao preventivni metod, obezbjeđujući zdravlje i snagu kostiju prije nego što se starosni ili efekti aktivnosti ne odraze na kosti i dovedu do ozbiljne degeneracije.

Ovaj dobro poznati vitamin se nalazi u velikim količinama u rukoli i pomaže da se spriječi rak i da se održi dobro zdravlje u organizmu dajući dodatni podsticaj vašem imunom sistemu. Vitamin C je jedna od najboljih odbrana za vaše tijelo da se oslobodi opasnih slobodnih radikala koji izazivaju upale i da ih eliminiše pre nego što izazovu pravu štetu.

Rukola je prepuna vitamina i minerala koji jačaju imuni sistema organizma. Tijelo je stimulisano da stvara više bijelih krvnih zrnaca, a rukola ima i druge brojne načine da poboljša snagu, izdržljivost i funkcionisanje vašeg imunog sistema.

Zbog svih ovih pogodnosti preporučuje se da rukoli koristite svakodnevno u svojoj ishrani. Odlična je kao dodatak zelenoj salat, kupusu ili sama, začinjena sa malo hladno cijeđenog ulja i morske soli. Osim toga, ona se odlično uklapa i uz obroke kao što su pica, paste i druge tjestenine.

 (Glossy.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije