Zdravlje

Izbacite 300 kalorija dnevno i izgubićete suvišne kilograme

Izbacite 300 kalorija dnevno i izgubićete suvišne kilograme
Foto: N.N. | Izbacite 300 kalorija dnevno i izgubićete suvišne kilograme

Čak i zdravi, mladi i vitki ljudi u top formi mogu imati koristi smanje li dnevni unos za 300 kalorija. Novije istraživanje pokazalo je da ova jednostavna i zdrava životna navika može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti što može značajno produžiti vaš životni vijek, tvrde stručnjaci.

Osobe koje su dvije godine slijedile uputstva o ishrani s ograničenim unosom kalorija imale su nakon toga niži krvni pritisak, niži holesterol, smanjeni rizik od metaboličkog sindroma te poboljšanu osjetljivost na inzulin. Ovo su pokazali rezultati istraživanja objavljeni u stručnom  časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology. Takođe, učesnici spomenutog istraživanja izgubili su u prosjeku sedam kilograma, od čega je 71 posto bilo masno tkivo.

"Pouka koju šalju rezultati ovog istraživanja glasi: Sve je bolje od onoga što sada radimo. Čak i skromnija ograničenja kalorija mogu imati fantastičan učinak na naše zdravlje", naglašavaju stručnjaci.

Kako izbaciti 300 kalorija dnevno iz jelovnika?

Prestanite jesti nakon večere. Grickalice, mali sendviči, kolačići… Sve je zabranjeno, uključujući voće. Dovoljno je da usvojite ovu naviku i riješili ste problem. Ukoliko inače pojedete zdjelicu sladoleda prije spavanja, a sada ste to izbacili već ste na velikom dobitku, a uskoro ćete i sami to primijetiti u vlastitome odrazu u ogledalu.

Razmislite o tome koje namirnice vam nisu nužne tokom objeda da biste se najeli. U velikom broju slučajeva to može biti kruh, a jedna šnita kruha ima 100 kalorija!

Na početku svakodnevno pažljivo zbrajajte kalorije da biste dobili uvid u to kako “izgleda” 300 kalorija i što sve tokom dana pojedete. S vremenom ćete instinktivno znati šta pojesti, a šta preskočiti.

Ishrana s ograničenim unosom kalorija u početku zahtijeva disciplinu i kontrolu, a u fazi privikavanja može vam pomoći niskokalorično voće i povrće, namirnice od škroba bogate vlaknima, nemasni biljni i životinjski proteini te masnoće koje pogoduju zdravlju srca.

Evo gdje se sve skriva 300 kalorija

2 srednja krompira

komad pizze

1 srednji avokado

mala vrećica čipsa

6 oreo keksa

šolja tjestenine sa sirom

2 keksa s komadićima čokolade

(Ordinacija.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije