Zdravlje

Izbjegnite grip, promijenite navike

Izbjegnite grip, promijenite navike
Foto: N.N. | Izbjegnite grip, promijenite navike
N.N.

Ove godine virusi su jači nego prije, prehlade i grip se mnogima vraćaju i stanje kihanja, temperature, bolnog grla traje po nekoliko nedhelja. Ovo su svakodnevne preporuke kako da smanjite šanse da se razbolite.

Lična higijena mora da bude na najviše nivou, ruke perite što češće i provjetravajte prostorije u kojima boravite. To su osnovni savjeti.

Portal "Womansday" preporučuje još nekoliko stvari koje možete da učinite za svoje zdravlje.

Detaljno pranje

Kada perete ruke uvijek nekako zapostavite palac. Obratite pažnju i na ovaj prst sljedeći put. Njime najčešće dodirujemo prljave površine, a najmanje ga peremo.

Torbu ne stavljajte na pod

Torbu često mnogi stavljaju na pod, a to je savršena "pozivnica" za sve bakterije koje tako lakše dopru do vaših stvari. Posebno izbjegavajte ovu naviku na javnim mjestima, u restoranima, kafićima.

Odaljite četkice za zube

Ako ne koristite "kućice" za četkice za zube, onda ih držite u odvojenim čašama. Preko njih se bakterije vrlo lako i brzo šire.

Izujte se u stanu

Cipele ili patike koje nosite napolju su najgori raspršivač virusa, bakterija, prljavštine. Sve što pokupite na ulici naćiće se na vašem tepihu, podu.

Izbjegavajte ručak za radnim stolom

Neka istraživanja su otkrila da je radni sto za kojim radi većina zaposlenih 100 puta prljaviji od daske toaletne šolje.

Radna površina je izuzetno prljava u većini slučajeva, pa izbjegavajte čak i grickalice tokom rada. Uzmite pauzu, pa jedite na miru.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije