Zdravlje

"Izgaranje" od zaposlenosti klasifikovano kao medicinska dijagnoza

"Izgaranje" od zaposlenosti klasifikovano kao medicinska dijagnoza
Foto: Ilustracija | "Izgaranje" od zaposlenosti klasifikovano kao medicinska dijagnoza
N.N.

Izraz "izgaranje" označava osjećaj potpune nesmotrenosti i letargije, izazvan ekstremnom zaposlenošću.

On je sada, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, postao medicinska dijagnoza.

Sada se službeno nalazi u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, priručniku namijenjenom za pomoć medicinskim stručnjacima za razumijevanje bolesti.

Živeći u kapitalističkom društvu naučili smo povezivati zauzetost s visokom produktivnošću i raspoloživim bogatstvom te izjednačavati bogatstvo sa samovrijednosti.

Kao ljudi, uslovljeni smo da budemo fizički i mentalno aktivni, pa se čini da izbor za poduzimanje pasivne aktivnosti, poput gledanja televizije, čitanja ili jednostavno gledanja kroz prozor, nema nikakvu unutrašnju vrijednost pa zato sebe prosuđujemo kao da se ne posvećujemo putu prema boljoj budućnosti.

Ne osjećamo samo pritisak da budemo zauzeti, već pokušavamo obezbijediti da naši planovi pružaju opipljive produkte i imaju pravo hvalisanja.

Što više stimulacije dobivamo, to je više tražimo i trebamo, to je osnovna ljudska priroda.

Toliko smo priključeni na ono što se događa oko nas, bilo da se radi o e-pošti, o novom fitnes programu ili o kulturnom događaju koji je objavljen na Facebooku, da sve više i više pratimo novosti i stimulacije. Rezultat je naše mjerilo za ono što računa kao zanimljivo i vremenski vrijedno.

Sve je očiglednije da se način na koji percipiramo vrijednost vlastitog vremena značajno promijenio.

Neumoljivo prelaženje s jednog zadatka na drugi, neprestano kretanje i svima poznata krivica ako ništa ne radimo stavlja naše tijelo u stanje hroničnog stresa, prenosi Wall.

Odmor je jednak regeneraciji kada je riječ o tijelu, što je ključno za njegov opstanak. Srećom, postoji mnogo aktivnih vrsta odmora koji su vrlo različiti od pasivnog, nesvjesnog odmora poput spavanja koje je potrebno za obnovu, rekreaciju i preuređivanje naših tkiva koje nas održavaju živima i omogućuju nam napredak.

Zato pokušajte u svom danu odvojiti barem pola sata kako bi razbistrili svoj um te kako ne biste izgorjeli od previše obveza. Prošetajte, otiđite na kafu s prijateljima, ali nikako nemojte raditi nešto što vam je obveza za koji smatrate da ju morate napraviti. Odvojite se od elektronike i društvenih mreža te uživajte slobodi života.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije