Zdravlje

Izvadili rekordno velik bubreg od 7,4 kilograma

Izvadili rekordno velik bubreg od 7,4 kilograma
Foto: Pixabay | Izvadili rekordno velik bubreg od 7,4 kilograma

Vjeruje se kako je to najveći bubreg kojeg su Indijci uklonili, a taj organ u prosjeku teži 120 do 150 grama. U ovom slučaju riječ je o pacijentu s policističnim bubrezima

Policistična bolest bubrega je nasljedna te vodi do stvaranja brojnih cisti u oba bubrega. Sve dok ima funkcionalnog bubrežnog tkiva, ljekari ne rade zahvate na tim organima uprkos činjenici da bubrezi naglo rastu. Ovaj je dosegnuo 7,4 kilograma.

"Kod pacijenata s ovom dijagnozom neobično veliki bubrezi nisu rijetkost. Uopšte, organe ne uklanjamo osim u slučajevima ako se pojave simptomi infekcije ili unutrašnjeg krvarenja. U takvim situacijama bubrezi gube funkciju filtera" objasnio je dr Sachin Kathuria iz bolnice Ganga Ram u Delhiju za BBC.

"Ovaj pacijent je imao infekciju te nije reagovao na antibiotike. Veličina bubrega uzrokovala je teškoće s disanjem, pa nismo imali izbora nego ukloniti ih" rekao je dr Kathuria.

Istakao je kako su ljekari prije operacije očekivali povećani organ, ali veličina ovog bubrega ih je iznenadila.

"Njegov drugi bubreg još je veći! Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najteži bubreg imao je 4,5 kilograma. Stručni urološki časopisi bilježe i teže slučajeve. Tako je bubreg pacijenta iz SAD težio devet kilograma, a iz Holandije 8,7 kilograma", kazao je ljekar. Nastavio je da ljekari još nisu odlučili hoće li ovo otkriće prijaviti za Ginisovu knjigu rekorda, ali da razmišljaju o toj mogućnosti.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije