Zdravlje

Je li med zdrava zamjena za šećer

Je li med zdrava zamjena za šećer
Foto: Pexels/Valeria Boltneva | Je li med dobra zamjena za šećer

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i može uticati na nivo holesterola, navodi studija, prenosi Fox News.

"Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite bijeli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike", rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju istraživanja.

"U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja koja su proučavala metaboličke bolesti", rekao je Kan, prenosi Večernji.hr.

Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".

"Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno", pojasnio je.

Kan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu. To, kako kaže, zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije