Zdravlje

Jedna stvar dovoljna je kako bi izbjegli štetne uticaje korištenja klima uređaja

Jedna stvar dovoljna je kako bi izbjegli štetne uticaje korištenja klima uređaja
Foto: Arhiva/Ilustracija | Jedna stvar dovoljna je kako bi izbjegli štetne uticaje korištenja klima uređaja
N.N.

Sudeći prema posljednjih nekoliko dana, ljeto kao da je već stiglo, a mnoge je to već natjeralo da posegnu za raznim načinima za rashlađivanje. Ipak, oni koji posjeduju klimu trebali bi znati na šta trebaju obratiti pažnju kako bi izbjegli probleme sa zdravljem.

Već je poznato kako su klima uređaji izvor mnoštva bakterija, vlage, plijesni i sličnih materija koje mogu biti štetne za naše zdravlje.

Osim alergija, jedna od njih može i ozbiljno ugroziti naše zdravlje, a riječ je o legioneli koja se u organizam unosi na najprostiji način - udisanjem.

U navali da se što prije rashladimo, a naročito tokom iznenadnih visokih temperatura, često zaboravimo ili nemamo vremena očistiti svoj klima uređaj, no to može biti velika greška.

Paljenje klime nakon što je neko vrijeme bila van upotrebe, moglo bi biti vrlo opasno. Stoga, ono bi trebalo značiti samo jednu stvar - da prethodno uzmete krpu u ruke i dobro je očistite.

Ovakvi uređaji, kada se pokrenu nakon nekog vremena, mogli bi biti uzročnici pojedinih bolesti, a naročito onih dišnih. Jedna od njih je i legionarska bolest, upravo prouzrokovana spomenutom bakterijom, a čiji su simptomi slični atipičnoj upali pluća.

Važno je napomenuti da se, osim u klimi, legionela može naći i u ovlaživačima zraka, ledomatima te instalacijama za hidroterapiju.

Ne obraćanje pažnje na čišćenje klimatskog uređaja može uticati i na brzinu rashlađivanja prostorije. Odnosno, kada klima nije adekvatno očišćena, i intenzitet kojim se ispušta zrak iz nje nije isti, što dodatno doprinosi tome da se prljavština širi prostorijom.

Pažnju je važno obratiti i na filtere u klimi koje ako ne možete očistiti, trebate zamijeniti. Kako bi pravilno očistili filtere iz klime, stručnjaci savjetuju da ih čak potopite na neko vrijeme u toplu vodu u koju ste prethodno dodali malo sredstava za čišćenje, a prije nego ih vratite u uređaj, dobro ih i posušite.

Osim filtera i samog klima uređaja, jednom ili dva puta godišnje provjerite i vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata u kojoj je moguće da se nakupe materije koji je mogu začepiti.

I za kraj, dobro je znati kako klima ne mora biti nužno uređaj koji je štetan za zdravlje, no važno je da se, prije nego budete uživali u ugođaju svog rashlađenog doma, dobro i pripremite za njegovo korištenje, piše Klix.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije