Zdravlje

Pratite nas na Google news

Jestivi insekti smanjuju rizik od raka

Jestivi insekti smanjuju rizik od raka
Foto: N.N. | Jestivi insekti smanjuju rizik od raka
N.N.

​Uskoro bi se ishrana zasnovana na jestivim insektima moglo preporučivati kao prevencija od raka, ako je vjerovati studiji Univerziteta u Rimu.

Serija eksperimenata koje su sproveli italijanski naučnici pokazuje kako široko rasprostranjeni beskičmenjaci, kao što su skakavci i cvrčci, imaju visok nivo antioksidansa, prenosi RTS.

Antioksidansi su neophodni za umanjivanje štetnog dejstva slobodnih radikala – koji, kako se vjeruje, povećavaju rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Određene namirnice, poput voća i povrća, posebno su bogate antioksidansima.

Naučnici smatraju da će stanovnici zapadnih zemalja u narednim decenijama morati da počnu sa uvođenjem insekata u svoju ishranu, tako da je grupa sa Univerziteta u Rimu riješila da otkrije koju količinu antioksidansa sadrže beskičmenjaci.

Ekstrakti insekata bogati antioksidansima

Nakon što su samljeli insekte, ustanovili su da mnogi imaju višestruko veću koncentraciju antioksidansa nego sok od pomorandže ili maslinovo ulje, a to su dvije namirnice koje se najčešće preporučuju za neutralisanje dejstva slobodnih radikala.

Najviše antioksidansa, pet puta više od svježeg soka od pomorandže, sadrže ekstrakti skakavaca, svilene bube i cvrčaka koji su rastvorljivi u vodi.

A najviše nivoe polifenola – organskih jedinjenja koja takođe djeluju kao antioksidansi – imaju skakavci, crni mravi i brašnasti crvi. Ekstrakti rastvorljivi u mastima koji se dobijaju od svilene bube, velikog cvrčka i afričkih gusenica sadrže dvostruko više antioksidansa od maslinovog ulja.

Plansko uzgajanje insekata u budućnosti

Vođa istraživanja prof. Mauro Serafini istakao je da najmanje dvije milijarde ljudi, a to je četvrtina svjetske populacije, redovno jede insekte.

"Jestivi insekti su odličan izvor proteina, polinezasićenih masnih kiselina, minerala, vitamina i vlakana. Ali do sada ih niko nije uporedio (u pogledu antioksidantne aktivnosti) sa klasičnim funkcionalnim namirnicama, kao što su maslinovo ulje ili sok od pomorandže. U budućnosti bismo mogli da prilagodimo ishranu insekata (koji se uzgajaju kao hrana za ljude ili životinje) kako bismo povećali njihov sadržaj antioksidansa.“

Tim profesora Serafinija testirao je širok izbor komercijalno dostupnih jestivih insekata i beskičmenjaka.

Uklanjali su nejestive dijelove ovih životinja, kao što su krila i žaoke, zatim bi ih samljeli i ekstrahirali masnoće i sve što je preostalo, a što bi moglo da se rastvori u vodi.

Onda je ekstrat svakog insekta odvojeno testiran. Otkriveno je da su insekti vegetarijanci imali mnogo veći sadržaj antioksidansa u poređenju sa onima kao što su tarantule i škorpije.

Širom svijeta ljudi najviše pojedu sljedeće vrste insekata: 31 odsto tvrdokrilaca (u koje spadaju bube), 18 odsto leptira (ističu se gusenice) i 14 odsto opnokrilaca (u njih spadaju pčele, ose i mravi).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije