Zdravlje

Pratite nas na Google news

Joga vježbe idealne za visoke temperature

Joga vježbe idealne za visoke temperature
Foto: N.N. | Joga vježbe idealne za visoke temperature
N.N.

Koliko je važno da budemo fizički aktivni i održavamo dobru formu, toliko je bitan i odmor, naročito kada je toplo i sparno. Zato vam predlažemo jogu, koja doprinosi opuštanju i usklađivanju psihofizičke energije. Mirnoća uma i sklad tijela presudni su za zdravlje srca, koje je na visokoj ljetnoj temperaturi dodatno opterećeno.

Dokazano je da joga vježbe ili joga položaji relaksiraju nerve, podstiču pravilno disanje i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Klasična medicina iz ovih razloga već dugi niz godina prepoznaje jogu kao način kojim se unapređuje i čuva zdravlje. Oni koji je praktikuju, tvrde da osjećaju poboljšanje na fizičkom i mentalnom planu, a često ih podstiče i na zdrav izbor trpeze.

Vježbanje joge se smatra jednom od najboljih metoda i u prevazilaženju stresa. Ova informacija dobija na značaju ako se zna da su među glavnim okidačima za srčani udar fizički i emocionalni stres, koji podstiču pucanje krvnog suda "načetog" aterosklerozom.

Uz sve navedeno, joga može da se praktikuje kod kuće, u sopstvenom ritmu. Naravno, vježbanje u društvu može da donese nova iskustva i usavršavanje u izvođenju položaja.

Sjedenje na petama

Sjedite na pete i stavite čelo na podlogu, sa rukama opruženim ispred tijela. Zadržite se u ovom položaju koliko god vam prija uz ravnomjerno i opuštajuće disanje. Ova poza pomaže u opuštanju cijelog tijela, smanjuje tenziju i umor, glavobolju, isteže kičmu, vrat i mišiće leđa.

Istezanje

Istežite se kao što to čine psi i mačke. Oslanjajući se na ruke i noge, istežite cijelo tijelo. Ova poza najviše isteže mišiće natkoljenica i potkoljenica, ali oslobađa i napetost u ramenom pojasu, vratu i zglobovima šaka. Ostajući u ovom položaju obnavljate energiju i opuštate cijelo tijelo.

Prijatan položaj

Zauzmite položaj turskog sjedenja ili položaj za meditaciju. Ova joga vježba opušta rameni pojas i djeluje na istezanje donjeg dijela leđa, kao i na opuštanje tenzije u leđima. Zadržite se u ovom položaju oko pola minuta i lagano, ravnomjerno dišite. Vježbu možete da nastavite blago rotirajući gornji dio tijela najpre u jednu, zatim u drugu stranu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije