Zdravlje

Jogurt i obloge najbolje rješenje za opekotine od sunca

Jogurt i obloge najbolje rješenje za opekotine od sunca
Foto: Pixabay | Jogurt i obloge najbolje rješenje za opekotine od sunca

Lijepo je vrijeme i svi su više izloženi suncu. Bilo da je tokom dana dok se krećete po gradu obavljajući posao ili za vrijeme sunčanja i kupanja, potrebno se zaštiti od sunca.

 

No, uprkos zaštiti vjerovatno nema odrasle osobe koja barem jednom nije izgorjela, odnosno zadobila opekotine od sunca, jer koliko se god štitili, svakome se može dogoditi da ga sunce opeče. Kada se dogodi da zadobijete opekotine prvog pa čak i drugog stepena, a koža je jako crvena, peče, steže i boli na dodir, vrijeme je da preduzmete određene korake kako biste izbjegli još veće neugodnosti.

Ohladite kožu

Ako primijetite da vam se koža počela guliti, prva stvar koju treba da učinite je da ohladite kožu tuširanjem. Hladna voda usporiće proces guljenja. Kožu potom osušite tapkajući po njoj čistim i mekanim ručnikom. Izbjegavajte trljanje kože kako ne biste ubrzali i proširili ljuštenje. 

Ako ste izgorjeli na suncu nemojte koristiti gel za tuširanje. On može izazvati peckanje i svrbež na opečenom mjestu. Sljedeći dan vrlo lako bi vam mogla smetati i so pa preporučujemo tuširanje nakon kupanja u moru  kako ne biste dobili alergiju.

Prirodni načini su takođe djelotvorni

Kad izgorite na suncu jako je važno piti mnogo tekućine kako dodatno ne biste dehidrirali. No, prilično poznat narodni lijek za ovu boljku je i čisti jogurt. Na kožu nanesite hladan jogurt i ostavite ga neko vrijeme, pa ga isperite mlakom vodom. Postupak možete ponavljati i više puta tokom dana, dokle god za tim postoji potreba. Na isti način možete koristiti i kiselo mlijeko. Pomoći će i oblozi od hladnog piva. Umočite komadić vate u pivo i premažite mjesta koja su izgorjela. Ako vam ne smeta miris, kožu ni ne morate ispirati.

Opekotine će brže zacijeliti, a napetost i nervoza zbog bolova se smanjiti zahvaljujući i blagotvornom dejstvu lavandinog ulja. Ovaj melem spada u rijetka esencijalna ulja koja se na kožu mogu nanijeti direktno iz bočice, bez rastvaranja.

Posljedice pretjeranog izlaganja suncu ublažićete i uz pomoć obloga od nevena, koji se pripremaju tako što u litru vode deset minuta prokuvate dvije šake svježih ili suvih cvjetova. Kad se tečnost ohladi, njome treba natopiti gazu i nanijeti je na bolno mjesto. Neven pomaže obnavljanju kože, a djeluje i kao prirodan antibiotik.

Zategnutost, bol i toplotu koju osjećate na mjestu opekotine najbolje ćete ublažiti stalnom hidratacijom kože. Međutim, ako je opekotina teža ne smijete koristiti nikakve masnoće jer mogu izazvati infekciju. Kada koža počne da se ljušti, to je znak da se obnavlja. Odumrli sloj ne smijete skidati sami  pustite kožu da sama zacijeli. Ukoliko poslije sunčanja osjetite jezu, ako vas trese groznica ili ako imate plikove i osip, nemojte se liječiti sami, već se obavezno javite ljekaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije