Zdravlje

Jutarnje tuširanje poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem

Jutarnje tuširanje poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem
Foto: Pixabay | Jutarnje tuširanje poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem

Jutarnje tuširanje hladnom vodom trebalo bi da praktikujete svaki dan. Jedno istraživanje sprovedeno u Nizozemskoj pokazalo je da osobe koje se tušraju ujutru hladnom vodom manje izostaju sa posla od onih koji se tuširaju toplom.

Ta studija obuhvatila je više od 3.000 ljudi, ali nije utvrđen tačan odgovor na pitanje kako tačno hladna voda smanjuje rizik od bolesti.

Neki stručnjaci misle da hladna voda jača imuni sistem.

Istraživanje sprovedeno u Češkoj došlo je do zaključka da je imuni sistem mladih momaka koji se bave sportom ojačao nakon što su 3 puta nedjeljno u razdoblju od 6 mjeseci, uranjali u hladnu vodu.

Odgovor bi se mogao naći u činjenici da hladna voda aktivira simpatički dio nervnog sistema koji upravlja i utiče na dijelove mozga koji su zaduženi za ponašanje u hitnim situacijama.

Simpatički nervni sistem zadužen je za odgovor na opasne, stresne i zastrašujuće situacije, a kada se on aktivira, povećava se lučenje hormona noradrenalina.

Hladna voda poboljšava cirkulaciju, a neke studije su pokazale da je dobra ukoliko želite da izgubite kilograme. Kada hladna voda dođe u kontakt sa licem ili vratom, može poboljšati i moždane funkcije.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije