Zdravlje

Kad pelena svrbi

Kad pelena svrbi
Foto: N.N. | Kad pelena svrbi

Pelenski osip je čest oblik upale kože koji se manifestuje kao svijetle crvene tačkice u pelenskom području.

Pelenski osip se uglavnom pojavljuje zbog nedovoljno čestog mijenjanja pelena, zbog proljeva ili pak odjeće koja sprečava normalnu cirkulaciju vazduha. Pelenski osip se može javiti i nakon uvođenja čvrste hrane u bebinu prehranu, kao posljedica prehrane majke dojilje ili u slučaju da beba uzima antibiotike.

U kom se uzrastu javlja

Pelenski osip se najčešće javlja kod dojenčadi, tokom prvih 15 mjeseci, posebno između devet i 12 mjeseci starosti. Pelenski osip je obilježen crvenilom i otečenom kožom u pelenskom području stražnjice, genitalija i bedara. Dijete može biti osjetljivo na dodir, posebno tokom mijenjanja pelena ili kupanja.

Ponekad se mogu pojaviti i mjehurići na koži. Pelenski osip može zabrinuti roditelje i smetati bebi, no uglavnom nestaje nakon primjene posebne kreme za tu namjenu. Pomoć doktora treba potražiti ako osip traje duže od sedam dana, te u slučaju da dijete ima proljev, povišenu tjelesnu temperaturu ili u slučaju da se osip proširio po tijelu.

Uzroci

* Iritacija iz stolice i urina: dugotrajna izloženost urinu ili stolici može iritirati bebinu osjetljivu kožu.

* Uvođenje čvrste hrane: kada djeca počnu jesti krutu hranu, sadržaj njihove stolice se promijeni, što može povećati učestalost stolice, a time i rizik od pelenskog osipa.

* Iritacija zbog novog proizvoda: kod mijenjanja jednokratnih maramica, pelena, deterdženata, omekšivača i sl. može se javiti pelenski osip koje je u tom slučaju reakcija na novi proizvod.

* Bakterije ili gljivična infekcija: ono što počinje kao obična infekcija kože, može se proširiti na okolne regije. Budući da je toplo i vlažno, područje pokriveno pelenom je posebno osjetljivo i sklono razvoju bakterija i gljivica.

* Trenje ili trljanje: trenje koje se javlja između kože i dječje pelene odnosno odjeće može uzrokovati pojavu pelenskog osipa.

* Pelenski osip se obično rjeđe javlja kod djece koja nose platnene pelene. Budući da nemaju moć upijanja, platnene pelene ćete morati mijenjati češće.

Prevencija i liječenje

* Kod novorođenčadi je pelenu potrebno mijenjati svaka dva ili dva i po sata. Ako se mokrenje prorijedilo, pelenu ne morate mijenjati tako često.

* Ako beba obavi veliku nuždu, potrebno je odmah promijeniti pelenu. Kako dijete bude raslo, broj stolica će se postepeno smanjivati.

* Ako mislite da dijete ima osjetljivu kožu, isprobajte više vrsta pelena, na tržištu će se sigurno naći barem jedne koje ne uzrokuju probleme.

* Bebinu guzu perite samo vodom, bolna područja nemojte brisati.

* Nanesite veću količinu kreme za liječenje osipa. Lanolinska mast vam može takođe poslužiti za mazanje oštećene kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije