Zdravlje

Kafa pojačava simptome jedne bolesti

Kafa pojačava simptome jedne bolesti
Foto: N.N. | Kafa pojačava simptome jedne bolesti
N.N.

Iako se o kafi govori kao o napitku koji ima svojih prednosti i pozitivne efekte na zdravlje, novo istraživanje je pokazalo "mračniju" stranu ovog omiljenog napitka.

Naime, rezultati studije sugerišu da bi višegodišnje konzumiranje kafe moglo negativno da utiče na simptome Alchajmerove bolesti. Zapravo, česta upotreba kofeina izaziva probleme u ponašanju i anksioznost.

Vođa studije doktorka Lidija Himenez Lort sa Univerziteta Autonoma de Barselona u Španiji objavila je rezultate u časopisu Frontiers in Pharmacology.

Najčešći simptom Alchajmerove bolesti jeste gubljenje pamćenja, ali takođe treba uzeti u obzir i ostale simptome poput halucinacija, anksioznosti, razdražljivosti i depresije.

Iako je prethodno istraživanje pokazalo da bi kafa mogla da smanji rizik od obolijevanja, na osobe koje su već oboljele od Alchajmera kofein nema takvo dejstvo, tvrdi Himenez Lort.

Istraživanje je sprovedeno nad miševima.

"Ne samo da su imali tipične kognitivne probleme, već mnoge simptome demencije, tako da je bitno utvrditi da li prednosti kofeina mogu da nadoknade negativne efekte“, navodi jedna od autorki studije Raket Baeta Koral.

U trinaestomjesečnom istraživanju miševima su testirane kognitivno-bihejvioralne sposobnosti. Kod miševa koji su konzumirali vodu sa dodatkom kofeina uočena je anksioznost, neofobija i strah od nepoznatih predmeta i situacija za razliku od miševa koji su pili čistu vodu.

Osim toga otkrili su da kofein ne utiče tako povoljno na učenje i memoriju kod glodara.

"Došli smo do saznanja da kofein zapravo ima višestruke efekte. Kafa ustvari ometa kognitivne funkcije više nego što ih pospješuje“, navela je Himenez.

(b92)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije