Zdravlje

Pratite nas na Google news

Kako čitanje knjiga popravlja zdravlje?

Kako čitanje knjiga popravlja zdravlje?
Foto: Pixabay | Kako čitanje knjiga popravlja zdravlje?
N.N.

"To ti je stvar s knjigama. Dopuštaju ti da putuješ bilo gdje, a da se ne pomjeriš", rekla je pisac Jumpa Lahiri.

I istina je. Kroz knjige upoznajemo potpuno nove svjetove, sasvim nove dimenzije, širimo vokabular, a ujedno se dobro zabavljamo, a slobodno vrijeme koristimo kvalitetno.

Ali, da li ste znali da je čitanje knjiga dobro i za vaše zdravlje?

Prije nego što odaberete omiljeni žanr, skuvate kaficu i počnete da uživate u omamljujućem mirisu svježe štampanog, ili, još bolje, godinama starog papira, saznajte devet načina kako čitanje knjiga utiče na naše zdravlje:

1. Smanjuje nivo stresa

Udubljivanje u kvalitetno i zanimljivo štivo nas opušta, odmara i čini da, bar nakratko, zaboravimo na probleme i svakodnevicu.

2. Održava mozak u formi

Čitanje knjiga je savršen trening za mozak. Tjera nas na razmišljanje, stvaranje slika u glavi, donošenje zaključaka i otvaranje sasvim novih vidika.

3. Širi rječnik

Što više knjiga u životu pročitate, rječnik će vam biti bogatiji. Nijedan ljubitelj knjiga nema šanse da se obruka u društvu ili nađe u situaciji da ne može da učestvuje u razgovoru.

4. Poboljšava rad memorije

Čitanje knjiga je najbolja mentalna aktivnost, koja izoštrava um i povećava kapacitet pamćenja.

5. Razvija analitičke vještine

Sama radnja knjige tjera nas da razmišljamo nekoliko koraka unaprijed, što u mozgu ostaje zapamćeno kao strategija, koja može da se primijeni na svakodnevne situacije.

6. Poboljšava koncentraciju

Ovo se odnosi na čitanje papirnih knjiga, ne elektronskih. Na ekranu nam puno stvari odvlači pažnju, dok čitanje "prave" knjige poboljšava sposobnost koncentracije.

7. Snižava krvni pritisak

Isto kao i kada je riječ o snižavanju nivoa stresa, čitanje knjiga vam pomaže da snizite i krvni pritisak. Fokusiranjem na radnju knjige zaboravljamo na svakodnevicu i probleme, što nas smiruje i opušta, a krvni pritisak se, sasvim logično, snižava.

8. Razvija empatiju

Nemoguće je čitati bilo koju knjigu, a ne razviti bilo kakvu vrstu emocije prema likovima. Slično kao i kod razvoja analitičkih vještina, i empatija se prenosi sa knjiga na ljude u našem okruženju ili čak potpuno nepoznate ljude.

9. Čitanje knjiga je najveća i najjeftinija avantura

Čitanje knjiga je odličan način da "posjetite" i najudaljenije krajeve svijeta. Iako možda niste u mogućnosti da ih fizički stvarno upoznate, mnoge knjige savršeno prikazuju i prenose stanje, kulturu i duh nekog grada ili države, tako da možete da imate realnu sliku i bez putovanja.

(Magazin.novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije