Zdravlje

Kako da prepoznate da dijeta nije za vas

Kako da prepoznate da dijeta nije za vas
Kako da prepoznate da dijeta nije za vas

Ako je dijeta suprotna vašim navikama i nije u skladu s vašim načinom života, teško ćete je se pridržavati. Pravilo je i da izbegavate dijete koje utiču na vaše raspoloženje.

Internet je prepun dijeta koje "obećavaju" da se pomoću njih može smršati 6-7 kilograma sedmično, ali budimo realni, mnoge od tih dijeta smo probali sa manje ili više uspjeha ili neuspjeha.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati sa dijetama za brzo mršavljenje jer to može donijeti  više štete nego koristi. Iako postoji veliki broj različitih dijeta - suština svih je smanjenje broja unjetih kalorija po obroku.

 Po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršale.

Da bi se predupredilo i vraćanje kilograma i gubljenje vremena sa neadekvatnom dijetom, donosimo spisak znakova pomoću kojih možete da odredite da li vam određeni način ishrane, odnosno dijeta odgovara ili ne.

Osjećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osjećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća - nema jakog osećaja gladi dok je sprovodite.

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se par istih proizvoda konzumira pet ili više dana - definitivno nije za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje tijelo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa.

Nedostatak nutritiva u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju. Sa ovakvim stavom je teško ne samo smršati nego i bilo šta drugo raditi u životu.

Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primjer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Nakon jedne sedmice od početka dijete, možda ćete primijetiti da izgledate lošije: Koža će poprimiti  sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem tijelu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda najlošiji tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici npr. jogurt, pirinač ili heljda. Da bi normalno funkcionisalo, ijelu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu - to neće tijelu obezbijediti neophodne nutritive. A i vaš psihički status neće biti ni malo sjajan: monotona dijeta donosi i monoton život.

Osnovna lista neophodnih zahtjeva za pravilno odabranu dijetu su:

 -dijeta ne treba da ima neželjene propratne pojave

 - treba da je bezbjedna za ljudsko tijelo

 - smanjenje tjelesne težine treba da bude u okviru normalnih vrijednosti

 - namirnice treba da sadrže sve potrebne hranljive materije (amino kiseline, minerale)

 - nekoliko dana nakon prelaska na izabranu dijetu, ne treba da imate jak osećaj gladi.

I, naravno, konsultujte se sa stručnim licem prije dijete upravo da bi sve proteklo u najboljem redu - otišli kilogrami (da se ne vrate) i poboljšalo se zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije