Zdravlje

Kako da se izborite sa neprijatnim osjećanjima

Kako da se izborite sa neprijatnim osjećanjima
Foto: Image by Pexels from Pixabay | Kako da se izborite sa neprijatnim osjećanjima

Kako da ublažite neprijatna osjećanja i da se izborite sa njima, savjetuje psiholog sa platforme DokTok.

Kako se izboriti sa neprijatnim osjećanjima

Tehnike relaksacije mogu biti od velike pomoći kada se osjećamo loše. Direktno utiču na fiziološke procese u organizmu koji su u vezi sa stresom (npr. opušta mišićnu tenziju). Relaksacija započinje zauzimanjem udobnog položaja tijela koji dopušta postepeno opuštanje svih njegovih dijelova. Opuštanje prati kontrola disanja, lagani udah kroz nos, zadražavanje vazduha, a potom duži izdah kroz usta. Ponavljajte nekoliko minuta, sve dok ne osjetite olakšanje.

Kada ublažimo početna neprijatna osjećanja, damo im prostora, ona neće biti toliko intenzivna kao na početku. Registovali smo ih, tu su i idemo dalje. Sada nam ostaje prostor da se posvetimo i drugim senzacijama. Obratite pažnju na pozitivne emocije, pozitivnu stranu problema, šta je to što je dobro u svemu ovome. Otkrivamo težnje za odgovornije ponašanje, inicijativu i sposobnosti. Realistično sagledavamo situaciju i postižemo spontane uvide.

Postižemo uviđanje zahvaljujući sagledavanju neprijatnih osjećanja, kao i pozitivnih, sagledavamo sebe, pojedine aspekte svog iskustva kao cjelinu u novom svjetlu (a ne kao na početku kada vidimo samo dio nečega). Uviđanjem postajemo sposobni da shvatimo svoj udio u postojećem nesporazumu, problemu, uočavamo protivriječne težnje u sebi, manje smo skloni da okrivljujemo druge.

Postizanjem uvida u vezi vlastitih protivriječnosti postavlja se pitanje daljeg ponašanja u vezi sa tim. Osoba sebe sagledava jasnije, ali može biti u nedoumici šta dalje raditi. Potrebno je razmotriti mogućnosti, osvjetljavanje mogućih izbora. Upoznajemo svoja osjećanja u vezi sa različitim opcijama i osjetiti koja za nas ima najveću vrijednost.

Kao rezultat svojih mogućnosti, javlja se inicijativa. Preuzimaju se akcije koje su prije izgledale neizvodljivo. Preuzimanjem inicijative stiču se novi uvidi, ona upotpunjuje samorazumijevanje i ohrabruje nas da potpunije sagledamo vlastite postupke. Kada radimo nešto konkretno, povećavamo vjeru u sebe, pouzdamo se u svoje snage (samopouzdanje).

(Lepota&Zdravlje.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije