Zdravlje

Kako da uklonite svakodnevni bol u ramenima i leđima

Kako da uklonite svakodnevni bol u ramenima i leđima
Foto: N.N. | Kako da uklonite svakodnevni bol u ramenima i leđima

Bol u ramenu i krstima mogu da izazovu uklješteni nerv, previše aktivnosti, ali i neaktivnost. Međutim, mogu da bole i zbog bubrežne infekcije, jetre ili srčanog udara.

Bolovi u leđima i ramenima su relativno česti i obično se javljaju ukoliko ste dizali neki teret, nezgodno spavali ili predugo sjedjeli. Uzroci mogu biti različiti.

1. Težak rad ili mnogo sjedenja (išijas)

Bol u donjem dijelu leđa, odnosno krstima, naziva se lumbago i pogađa sedam od 10 ljudi u nekom periodu života. Obično je simptom opterećenja ligamenata i mišiža zbog saginjanja i dugotrajnog sedenja. U nekim slučajevima ako se uklješti bol išijadikus, bol se piri na zadnjicu i bedra.

2. Koliko traje bol?

U većini slučajeva bol brzo prolazi, sam od sebe, već posle nekoliko dana. Treba nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, ali ako bol potraje treba posumnjati na artritir ili deformitet kičme. Ukoliko boli sa desne donje strane leđa - mogu biti bubrezi.

3. Bol u ramenu

Iako je udaljen od krsta, bol u ramenu ima iste simptome i razlog - previše aktivnosti ili neaktivnosti. Dodatni simptom je nemogućnost dizanja ruku iznad glave.

4. Simptom ozbiljnog oboljenja

Kada se bol u ramenu pogoršava tokom vremena onda je povrijeđen vrat. Refleksni bol u ramenu može biti i simptom bolesne jetre, žučne kese ili srčanog udara.

Kako umanjiti bol?

Na bolno mjesto držite kesicu sa ledom 15 minuta tri puta dnevno. Napravite kupku od gorke soli. Joga i istezanje pomažu za bolove u donjem dijelu. Masaža opušta uklješten nerv.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije