Zdravlje

Kako izliječiti rak za jednu sekundu - nova naučna otkrića

Kako izliječiti rak za jednu sekundu - nova naučna otkrića
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako izliječiti rak za jednu sekundu - nova naučna otkrića

Naučnici su potvrdili efikasnost metode liječenja raka protonskim zračenjem, a cijei proces liječenja traje manje od jedne sekunde, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics.

Radioterapija ili zračenje je jedna od metoda liječenja zloćudnih tumora. U te svrhe najčešće se koristi fotonsko zračenje, iako istraživanja koja su urađena posljednjih godina pokazuju da takozvani metod fleš-terapije (terapija impulsnim snopom zračenja), tokom koje se koriste protoni za zračenje oboljelih tkiva, mnogo manje oštećuje zdrava tkiva, a ima istu efikasnost.

Naučnici iz Centra za onkologiju pri Univerzitetu u Pensilvaniji (SAD) sproveli su uporedno istraživanje, čiji su rezultati potvrdili da fleš-terapija smanjuje rizik od nuspojava za oko dvije trećine u poređenju s fotonskim zračenjem. Primijećeno je da su rezultati liječenja kod obje grupe pacijenata bili gotovo isti.

Zbog veće mase protona u poređenju s elektronima, oni se malo rasipaju, a zahvaljujući tome se snop zraka preciznije fokusira na tumor i minimalno oštećuje okolna zdrava tkiva. Pored toga, liječenje traje manje od jedne sekunde, umjesto nekoliko nedjelja terapije fotonskim zračenjem.

Autori istraživanja u svom radu detaljno opisuju način primjene protonskog zračenja prilikom liječenja raka, kao i pravilan odabir doze.

"Naše kliničko iskustvo pokazuje da protonska terapija ima brojne prednosti, ali nismo očekivali da će efekat biti toliko značajan", rekao je glavni istraživač, doktor medicinskih nauka Džejms Mec.

To je prvo istraživanje o rezultatima upotrebe protona umjesto elektrona za generisanje fleš-zračenja pomoću običnog kliničkog aparata za radioterapiju. Istraživanje pokazuje da se protonsko zračenje za efikasno liječenje raka može koristiti već danas i da nije potrebna specijalna oprema.

Ipak, potrebno je izvršiti određena poboljšanja. Na primjer, autori rada navode da su morali da razviju posebne senzore za precizno mjerenje doza zračenja, jer su se obični detektori brzo zasitili zbog velikih doza radijacije i ogromne brzine čestica.

"Razvili smo specijalizovane sisteme za generisanje doza fleš-zračenja i nakon velikog broja eksperimenata pokazali smo da je moguće kontrolisati snop protona na klasičnom istraživačkom aparatu", rekao je Mec.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije