Zdravlje

Kako kečap, senf i majoneza utiču na zdravlje

Kako kečap, senf i majoneza utiču na zdravlje
Foto: Pexels | Kako kečap, senf i majoneza utiču na zdravlje

Umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Nutricionistica Signe Svanfeldt podijelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.

Kečap

Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju, može povećati broj spermija do 70 odsto, prema jednoj studiji provedenoj na Univerzitetu u Sheffieldu.

Američko istraživanje iz 2002. sprovedeno na 47 hiljada muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta sedmično takođe može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 odsto.

Međutim, Signe upozorava da kečap može sadržavati velike količine dodanih šećera. Ona kaže: "Ako želite smanjiti unos šećera, pronađite sorte bez šećera ili sa smanjenim udjelom dodanih šećera."

Senf

Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svijetu, a istorijski zapisi sugerišu da je izumljen u starom Egiptu.

Senf je prepun selena i magnezija, koji mogu imati protivupalna svojstva. Neke su studije takođe otkrile da sjemenke gorušice mogu štititi od bakterija i gljivica poput E. coli.

Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka. Uz to, varijacije senfa mogu imati visok udio natrijuma pa ga treba jesti umjereno.

"Visoki unos natrijuma može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti", upozorila je Signe.

S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udio šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.

Majoneza

Uprkos tome što se smatra nezdravom zbog visokog udjela masti, majoneza se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.

"Majoneza se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obje namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive tvari poput vitamina D", rekla je Svanfeldt, a prenosi The Sun.

Majoneza takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Univerziteta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u prehrani imaju manju vjerovatnoće da će umrijeti od moždanog udara. Najkoncentriraniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala grupa žena u studiji bila je majoneza.

Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umjerenost je ključna.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije