Zdravlje

Kako kokos utiče na zdravlje

Kako kokos utiče na zdravlje
Foto: Image by Guilherme Trucollo Guilherme Trucollo from Pixabay | Kako kokos utiče na zdravlje
N.N.

Stručnjaci ističu kako kokos i proizvodi od kokosa sadrže bogatu paletu nutrijenata koje biste trebali što češće konzumirati te objašnjavaju kako kokos blagotvorno utiče na zdravlje.

Kokosovo ulje koriste se za kuhanje, ali i za njegu kose i kože te skidanje šminke. Kokosova voda puna je pozitivnih zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidansima i vitaminu C koji sadrži.

No plod kokosa je nešto sasvim posebno. On služi kao kremasta veganska zamjena za deserte na biljnoj bazi i mliječne proizvode poput sladoleda i jogurta, dodaje se granoli i u umacima, a kad je riječ o njezi tijela tu je takođe poduža lista dobrobiti. Stručnjaci za prehranu i dijetu dr Susan Hewlings i dr sc.  Kelly Springer za Real Simple objašnjavaju kako ga već danas valja uvrstiti u svoj jelovnik.

Kokos pomaže protiv upala

“Kao dio uravnotežene prehrane, kokos pokazuje antioksidativno djelovanje zbog sadržaja polifenola. Djevičansko kokosovo ulje (VCO) bogat je izvor fenolnih spojeva. Budući da ti polifenoli imaju antioksidativna svojstva, mogu pomoći u ublažavanju oksidativnog učinka slobodnih radikala koji vode do upale”, objašnjava Hewlings i preporučuje da konzumirate svježi, neprerađeni sirovi kokos ili kokosovo ulje kako biste izvukli najveću korist iz te namirnice.

Poboljšava zdravlje crijeva

Kokos sadrži značajnu količinu vlakana koja pomažu mikrobiomu pružajući hranu za dobre crijevne bakterije.

Kokosov oras takođe ima relativno puno masnoća, što pomažem tijelu u apsorpciji vitamina D, E, A i K topi ih u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani s raznolikim, a samim time i otpornijim crijevnim mikrobiomom”, ističe Springer.

Snažniji crijevni mikrobiom znači bolju probavu, imunitet i cjelokupno zdravlje. Pokušajte za doručak dodati nekoliko kašika usitnjenog kokosa u zobene pahuljice ili jogurt.

Superhrana za sjajnu kožu

“Kokosov orah može biti vrlo koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Volim koristiti organsko djevičansko kokosovo ulje na koži kako bi mi pomoglo smiriti upale i crvenilo, nadoknaditi nivo vlage, pa čak i pospješiti brže zacjeljivanje rana”, kaže Springer.

Budući da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, Springer dodaje da će i vašem tijelu pomoći u boljoj apsorpciji vitamine E i A koji su antioksidansi zaduženi za zaštitu i obnavljanje kože. Pritom imajte na umu da je kokosovo ulje komedogeno, što znači da može začepiti pore, pa biste ga trebali izbjegavati ako ste skloni aknama.

Može poboljšati kognitivne funkcije

Među primarnim obilježjima Alzheimerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može započeti otprilike 10-15 godina prije dijagnoze. Kad mozak ne može koristiti glukozu kao primarni izvor goriva, tijelo će kao alternativu koristiti ketone.

“Kokosovo ulje bogato je prekursorima za ketonska tijela. Stoga se smatra da kokosovo ulje kao dio sveukupne zdrave prehrane koristi kognitivnom zdravlju pružajući alternativni izvor energije mozgu”, objašnjava Hewlings.

Bolji je od maslaca i masti

Važno je napomenuti da kokosov oras sadrži zasićene masnoće, no nedavna istraživanja pokazala su da sadrži prvenstveno masne kiseline srednjeg lanca. Hewlings objašnjava da se one različito apsorbiraju i imaju kvalitetniji lipidni profil u poređenju sa masnim kiselinama dužeg lanca, poput onih koje se nalaze u životinjskim mastima poput mesa i maslaca.

Ulja sadrže više od masnih kiselina koje ih čine, uključujući ostale hranjive sastojke i vitamine, koji takođe mogu uticati na kardiovaskularni rizik. Usto, prehrambene masti daju energiju, ključne su za apsorpciju vitamina topivih u mastima, osnova su mnogih hormona, pružaju zaštitu organa i još mnogo toga. Kokosovi orasi sadrže esencijalne hranjive sastojke koji se nalaze u tim dijetalnim mastima i pružaju zdrav izvor zasićenih masti, a istovremeno pružaju antioksidanse - ističe Hewlings.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije