Zdravlje

Kako liječiti uporni kašalj?

Kako liječiti uporni kašalj?
Foto: N.N. | Kako liječiti uporni kašalj?
N.N.

Stalni, uporni kašalj slabi cjelokupni organizam, ne da vam da mirno spavate, grlo vam čini bolnim, a nerijetko može da ugrozi pluća. Primjenom nekoliko savjeta možete da ga smirite, i to na prirodan način.

Isprobajte grgoljenje slanom vodom. Ovaj recept se najčešće koristi kod upale grla, ali je koristan i kod ublažavanja kašlja, jer so podstiče stvaranje sluzi, što naročito pomaže kod suvog kašljucanja. Takođe, bilo bi dobro da prije spavanja popijete šolju biljnog čaja bez kofeina, zaslađenog kašikom meda. Umirivanju kašlja posebno pomaže čaj od korena bijelog sljeza ili od žalfije. Znamo da pileća supa ubrzava ozdravljenje, ali uz to pospješuje iskašljavanje sluzi, a u slučaju suvog kašlja, smiruje ga. Jedite je umjereno toplu, nikako vrelu, da ne biste nadražili disajne puteve.

Karamelizovani šećer odličan je lijek za smirivanje kašlja. Na tihu vatru, u šerpicu, stavite dvije kašike šećera i pustite ga da se otopi. Nemojte da miješate, već samo povremeno naginjite šerpicu da bi se šećer ravnomjerno rastopio. Kada dobije blago smeđu boju (ne smije da zagori), sipajte dva dl mlijeka. U dodiru s hladnim mlekom, šećer će se stvrdnuti, pa kuvajte dok se ponovo ne rastopi i sjedini sa mlekom. Napitak pijte topao, ali nikako vruć.

Inhalirajte se, jer suvi disajni putevi provociraju kašalj. U toplu vodu sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, nagnite se nad posudu, glave prekrivene peškirom, i udišite isparenja. Ako je kašalj blaži, umjesto eukaliptusa koristite čaj od kamilice.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije