Zdravlje

Kako peškiri, jastučnice i posteljina utiču na probleme s kožom

Kako peškiri, jastučnice i posteljina utiču na probleme s kožom
Foto: Pixabay | Kako peškiri, jastučnice i posteljina utiču na probleme s kožom

Kada je riječ o aknama i drugim problemima s kožom, nažalost mnogo faktora tome doprinosi, a jedan od njih su materijali koji dolaze u kontakt s licem i tijelom.

Nekoliko stručnjaka je otkrilo smjernice za pranje peškira i posteljine, a pomažu u sprečavanju ili ublažavanju problema s kožom. Za početak, kažu kako ne treba da prođe više od dvije nedjelje između pranja posteljine, peškira, pidžama, grudnjaka i svega ostalog što se inače koristi više od jednom prije pranja. Ipak, ako imate problema s kožom, stručnjaci preporučuju malo "rigorozniji" raspored pranja, kako biste eliminisali jastučnicu, posteljinu i peškire kao potencijalni izvor problema s kožom, evo koliko često treba da ih perete.

Jastučnice

Bakterije, ulja, ostaci proizvoda za njegu kože i kose, svi završe na jastuku preko noći i mogu da doprinesu aknama ili iritaciji. Da biste izbjegli ili umanjili ovaj problem, stručnjaci predlažu da jastučnicu promijenite svaki dan ili je barem okrenete na drugu stranu i zamijenite svaki drugi dan. Takođe, ako koristite puno proizvoda za njegu kose, predlaže se da je zavežete u majicu ili turban kako ne bi završili na jastučnici. Omekšivače takođe preskočite prilikom pranja ako je koža sklona alergijskim reakcijama jer mirisi mogu da izazovu iritaciju. Takođe se preporučuje upotreba jastuka od prirodnih vlakana poput pamuka ili svile koji omogućavaju koži da diše.

Peškiri za tuširanje

Da budete sigurni da peškiri za tuširanje ne uzrokuju probleme s kožom, treba da ih mijenjate nakon dva ili tri pranja. Takođe, nakon svakog pranja treba dobro da ih osušite na vazduhu.

Peškiri za lice

Za razliku od onih za tuširanje, peškire za lice treba ipak malo češće da mijenjate, pa stručnjaci savjetuju zamjenu nakon svake upotrebe.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije