Zdravlje

Kako poboljšati kvalitet života oboljelim od alergijskog rinitisa?

Kako poboljšati kvalitet života oboljelim od alergijskog rinitisa?
Foto: N.N. | Kako poboljšati kvalitet života oboljelim od alergijskog rinitisa?

​Alergijski rinitis (AR) je jedna od vodećih bolesti u svijetu prema učestalosti, uticaju na kvalitet života, uticaju na produktivnost u školi ili na poslu, troškovima – kako liječenja tako i troškovima uzrokovanim prečestim odsustvom sa posla, te prema povezanosti sa astmom.

U zemljama zapadne Evrope, u blažem ili jačem obliku, od alergijskog rinitisa pati četvrtina cjelokupnog stanovništva a među oboljelim, najčešće su osobe dobi od 25 do 44 godine. U Bosni i Hercegovini, čak 800 hiljada stanovnika boluje od AR.

AR koji se javlja tokom određenog razdoblja u godini je sezonski alergijski rinitis ili peludna hunjavica. Uzročnici sezonskog AR-a su različiti tokom godišnjih doba; proljetni uzrokuje pelud drveća (npr. hrast, brijest, javor, joha, breza, borovina, maslina), ljetni uzrokuje pelud trava (npr. troskot, mačji rep, slatka proljetna trava ili mirisavka, trava voćnjaka, oštrica, koštan, zimzeleno proso) i pelud korova (npr. čičak, trputac), a jesenski uzrokuje pelud ostalih korova (npr. ambrozija).

Prema učestalosti, simptomi sezonskog AR-a su pojačano curenje vodenog sekreta iz nosa, začepljenost nosa, crvenilo očiju praćeno svrbežom, osjećajem peckanja i suzenje očiju te podražajni kašalj i grebanje u grlu. Iako nisu po život opasni, simptomi AR-a su veoma neprijatni i u velikoj mjeri narušavaju kvalitet života oboljelog. Dvije trećine oboljelih od alergijskog rinitisa je izjavilo da simptomi negativno utiču na njihov svakodnevni život, svaki treći oboljeli izostaje sa posla ili iz škole jer ih simptomi ometaju u obavljanju profesionalnih aktivnosti i umanjuju njihovu produktivnost. Osim negativnog uticaja na kvalitet života, neliječeni sezonski AR negativno utiče na funkciju više organa, kao što su paranazalni sinusi, srednje uho, a može biti uzrok slabljenja osjećaja mirisa. Pored toga, AR je često povezan sa bronhijalnom astmom te ima i negativan uticaj na funkciju pluća i srca.

Za pacijente oboljele od AR-a, ljekari porodične medicine i farmaceuti su najčešće prvi izbor u potrazi za medicinskim savjetom. Dijagnoza alergijskog rinitisa je jednostavna i obično se postavlja samo na osnovu simptoma oboljelog. Dodatne dijagnostičke testove ne treba vršiti rutinski osim u slučajevima kad empirijska terapija ne dovede do poboljšanja.

Liječenje AR-a podrazumijeva mjere prevencije i primjenu lijekova. Kao mjere prevencije pacijentima se savjetuje da prate polenski kalendar, odnosno koncentraciju polena u vazduhu, te da u periodu velike koncentracije izbjegavaju boravak na otvorenom. Iz velikog broja razloga u praksi to nije uvijek moguće, ako se uzme u obzir ograničavanje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti,  te veliki broj osoba koje su profesijom vezane za boravak na otvorenom ili dolaze direktno u kontakt s alergenima.

Osnova terapije su lijekovi iz grupe antihistaminika za sistemsku primjenu koji se najčešće koriste sami, a rjeđe u kombinaciji sa nekim od sprejeva za nos. S obzirom na veliki broj dostupnih lijekova iz navedenih grupa, farmaceutima i ljekarima nije jednostavno napraviti najbolji izbor. Za uspješan odabir terapije, neophodno je dobro poznavanje karakteristika lijekova jer nisu svi jednako efikasni, a neki od njih u većoj ili manjoj mjeri mogu izazvati pospanost. Dakle, prilikom odabira lijeka, potrebno je odabrati proizvod koji će pacijentu brzo ukloniti simptome bolesti, obezbijediti kontrolu simptoma tokom 24 sata i koji neće uspavljivati pacijente kako bi bili potpuno funkcionalni tokom uzimanja terapije.

Alerix® (feksofenadin) je lijek iz grupe posljednje generacije nesedativnih H1 antihistaminika, namijenjen simptomatskom liječenju alergijskog rinitisa (AR).

Alerix® karakteriše veoma brz početak djelovanja tako da simptome otklanja već unutar prvog sata nakon primjene. Za razliku od većine drugih antihistaminika, Alerix® ima značajno duže djelovanje tako da simptome AR-a drži pod kontrolom tokom 24 sata. Samo Alerix® će omogućiti pacijentu potpunu kontrolu simptoma i na početku i na kraju dana, prilikom jednodnevnog doziranja.

Za razliku od starijih predstavnika ove grupe lijekova Alerix® ne izaziva pospanost niti utiče na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za sve radno aktivne osobe, a naročito za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju i/ili upravljaju motornim vozilima.

Primjena lijeka Alerix® poboljšava kvalitet života pacijenata oboljelih od alergijskog rinitisa zahvaljujući brzom početku djelovanja i potpunoj 24-satnoj kontroli simptoma.

Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više.

Alerix® za život bez simptoma alergije...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije