Zdravlje

Kako pravilno izmjeriti puls?

Kako pravilno izmjeriti puls?
Foto: Pixabay | Kako pravilno izmjeriti puls?

Kardiolozi upozoravaju da se ubrzan rad srca češće javlja tokom ljetnjih vrućina, promjena vremena i visoke vlažnosti vazduha. Zato je jako važno da ovih dana češće kontrolišete puls, a evo i kako.

Normalan broj otkucaja srca u stanju mirovanja za odrasle osobe se kreće od 60 do 100 otkucaja u minuti. Generalno, niži broj otkucaja srca u mirovanju podrazumijeva efikasniju funkciju srca i bolju kardiovaskularnu kondiciju.

Da biste utvrdili broj otkucaja u srcu, jednostavno provjerite puls. Stavite kažiprst i treći prst na vrat sa strane dušnika. Da biste provjerili puls na zglobu, stavite dva prsta između kosti i tetive preko radijalne arterije - koja se nalazi na strani palca na zglobu.

Kada osjetite svoj puls, izbrojite broj otkucaja za 15 sekundi. Pomnožite ovaj broj sa četiri da biste izračunali broj otkucaja u minuti.

Na primjer, dobro utrenirani sportista može imati normalan broj otkucaja srca u mirovanju bliže 40 otkucaja u minuti.

Imajte na umu da mnogi faktori mogu uticati na broj otkucaja srca, uključujući: starost, nivo kondicije I aktivnosti, pušenje, kardiovaskularne bolesti, visok holesterol ili dijabetes, temperatura vazduha, položaj tijela (stojeći ili ležeći, na primjer), trenutne emocije, tjelesna težina, uzimanje određenih lijekova…

Iako postoji širok raspon normalnih vrijednosti, neuobičajeno visok ili nizak broj otkucaja srca može ukazivati na drugi zdravstveni problem.

Kako vrućina utiče na rad srca?

Kada je vruće, vaše tijelo emituje toplotu da bi se ohladilo. To radi širenjem krvnih sudova i povećanjem broja otkucaja srca i protoka krvi, objašnjava Majkl Kroford, specijalista za rehabilitaciju srca, a prenosi Klevelendska klinika.

Kako krv brže teče kroz arterije i vene blizu površine vaše kože, gubi malo toplote. Količina krvi koja učestvuje u hlađenju tijela može biti dva do četiri puta veća od tipičnog protoka.

"Vaš kardiovaskularni sistem zaista pojačava napore da zrači toplotu kako bi vas ohladio kada je vruće. Kao dio tog procesa, vaše srce na kraju radi mnogo više da bi tu krv proguralo", kaže Kraford.

Konsultujte se sa svojim ljekarom ako je vaš broj otkucaja srca u mirovanju konstantno iznad 100 otkucaja u minuti (tahikardija) ili ako niste obučeni sportista i ako je puls u mirovanju ispod 60 otkucaja u minuti (bradikardija - usporen rad srca) - posebno ako imate druge znakove ili simptome, kao što su nesvjestica, vrtoglavica ili kratak dah, prenosi "Kurir".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije