Zdravlje

Kako prepoznati gastritis

Kako prepoznati gastritis
Foto: Pixabay | Kako prepoznati gastritis?

Gastritis je upalno stanje želuca od kojeg boluje ogroman dio svjetske populacije. Za osobe koje imaju gastritis indikativno je to ne moraju uvijek da imaju klinički izražene tegobe. Međutim, ako se jave, jedan od simptoma je svakako bol u gornjem dijelu stomaka.

Uz bol u podrebarnoj regiji, simotomi gastritisa su nadutost, brzi osjećaj sitosti nakon jela, promjene u apetitu, mučnina ili povraćanje (sadržaj iz želuca, krv ili sukrvica, sadržaj nalik na talog kafe), crna, katranasta ili krvava stolica, anemija i posledično intenzivan umor. Svi ovi simptomi mogu da se jave pojedinačno ili u kombinaciji, zavisno od osobe do osobe.

Nije svaki bol u stomaku znak i da je neophodno javiti se ljekaru. Ipak, neka stanja zahteijvaju apsolutnu pažnju, nezanemarivanje i reakciju.

Ljekari upozoravaju da je znak hitnosti i potrebe pregleda svakako potreban kod bolova u stomaku koji traju duže od 2-3 dana, ne prestaju ili se pojačavaju. Takođe, oprez je obavezan kod jačeg bola u bilo kom dijelu stomaka koji traje duže od sat vremena ili su u pitanju povremeni bolovi koji traju duđe od 24 sata. Nemogućnost konzumiranja tečnosti i hrane, visoka telesna temperatura, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kafe, promjene u stolici i posebno crna ili krvava stolica uz promenu apetita i nagli, neobjašnjivi gubitak kilograma, apsolutno su signal za pregled, dijagnostiku i ako je potrebno terapiju.

Medicina je definisala nekoliko vrsta gastritisa, a dijagnoza se postavlja gastroskopijom. U zavisnosti od tipa, odnosno vrste gastritisa, i lokacija bola odnosno nelagode u kom dijelu stomaka ih osjećamo, može da bude različita. Evo opisa bola kod najčešćih oblika gastritisa.

Bol i akutni gastritis

Kod akutnog gastritisa izazvanog prije svega stresom, u gornjem dijelu stomaka javlja se blaga nelagoda. Kako strada sluznica crijeva, dolazi do njenog mjestimičnog oštećenja. Ona se vrlo brzo mogu pretvoriti u ulkuse, koji ponekad mogu da nestanu sami od sebe.

Međutim, mogu i da se povećaju i da ozbiljno prokrvare. Ovaj simptom prate crna katranasta stolica i povraćanje sadržaja iz želuca, uz sluzav ili krvavi sadržaj. Ako je krvarenje jako, može da rezultira padom krvnog pritiska. Takođe, krvarenje ponekad može biti masivno, čak i sa smrtnom posljedicom usljed iskrvarenja.

Gdje boli hronični erozivni gastritis

Simptomi hroničnog erozivnog gastritisa uključuju blagu mučninu i bol u gornjem dijelu stomaka. Međutim, mnoge osobe koje su, na primjer, dugo uzimale aspirin, mogu da "kamufliraju" simptome i da uopšte ne osjećaju.

Neki ljudi mogu da osjećaju kao simptome bol, i to na "prazan" želudac. I u ovom slučaju može da dođe do krvarenja, koje možete pratiti po boji ispovraćanog sadržaja i tome kako izgleda stolica.

Menetrijerova bolest, eozinofilni gastritis

Menetrierova bolest (Morbus Menetrier) spada u noz hiperplastičnih gastropatija. Riječ je o velikom, difuznom zadebljanju sluzokože želuca u vidu širokih nabora (brazdi).

Menetrierova bolest može da protiče bez kliničkih simptoma. Ali, kada simptomi postoje to je prije svega dugotrajan i uporan bol u epigastrijumu, uz nespecifične tegobe: gubitak apetita, mučninu, gađenje, povraćanje i gubitak kilograma. Pacijenti imaju dugotrajne, ponovljenje više puta u danu tečne ili kašaste stolice. Izuzetno rijetko može da se javi crna stolica.

Kod eozinofilnog gastritisa bol u stomaku (gornji dio) u i povraćanje mogu biti posljedica suženja ili začepljenja dvanaestopalačnog crijeva.

Savjeti za ublažavanje simptoma gastritisa

Postoje navike koje bi trebalo da usvoje svi koji imaju probleme sa stomakom, a posebno oni koji sumnjaju na gastritis:

jedite manje obroke

izbjegavajte jelo prije odlaska na spavanje

unosite dovoljno tečnosti

smanjite stres.

prestanite da pušite i smanjite izloženost toksinima

uzmite dodatke hrani koji olakšavaju tegobe (ali isključivo uz savet ljekara).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije