Zdravlje

Kako razlikovati prehladu od upale sinusa

Kako razlikovati prehladu od upale sinusa
Foto: Ilustracija | Kako razlikovati prehladu od upale sinusa

Bolest počinje nakon inkubacije od jednog do tri dana i najčešće traje oko sedam dana.

Ako vam curi nos, sigurno pretpostavljate da se radi o prehladi. No, ako stanje ne prestaje ili se osjećate još gore, možda je u pitanju upala sinusa. Važno je da znate da, iako se mogu javiti slični simptomi, prehlada i upala sinusa su ustvari različite bolesti.

Lagana bol

Obična prehlada, tačnije virusna upala nazalne sluzokože i prednjeg dijela ždrijela, koju karakteriše izražena prehlada, kijanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suvoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu.

Obično nisu prisutni opšti simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od jednog do tri dana i najčešće traje oko sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja. Simptomi prehlade uključuju bolno grlo, curenje nosa, kašalj, kijanje, glavobolje i bol u tijelu.

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice, može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa, kod jačih upala povišena temperatura.

Detaljan pregled

Ako ima gnojnog sekreta to govori da se možda radi o bakterijskoj upali. Sukrvavi iscjedak iz nosa, takođe, govori o upali i treba detaljnije pregledati čitavu nosnu šupljinu.

Prema pisanju Američkog centra za alergije, astmu i imunologiju, simptomi upale sinusa uključuju postnazalno curenje, zelenu boju sluzi iz nosa, osjetljivost lica ispod očiju ili čela, bol u prednjem dijelu glave, bolni zubi, kašalj, temperatura, umor i loš zadah.

Kada ljekaru

Stručnjaci savjetuju da sačekate sedam dana prije odlaska ljekaru. U tom vremenu probajte da se odmarate te rehidrirate.

Ako se često nalazite u ovakvoj situaciji, stručnjaci savjetuju da posjetite otorinolaringologa kako iza tog čestog problema ne bi stajala neka bolest u pozadini.

Kako tretirati

Nažalost, brzog lijeka za prehladu nema, ali je važno uzimati puno tečnosti i odmarati te koristiti lijekove koje možete nabaviti bez recepta, ali oni neće uticati na tok bolesti jer prehladu uzrokuju virusi, a ne bakterije pa antibiotici neće pomoći.

Stručnjaci savjetuju da se koristi lijek poput ibuprofena kod temperature i boli ali i kod zapušenog nosa. Med je jako dobar ako vas muči kašalj, sprejevi za nos će isto pomoći, ali i topla pileća supa koja će vas ugrijati.

Upale sinusa će često proći same od sebe, kažu stručnjaci CDC-a, ali ako vaša infekcija nikako ne prolazi i uzrokovana je bakterijom, možda ćete trebati antibiotike. Savjetuju i da isprobate sljedeće stvari kako biste olakšali stanje. Koristite sprej nekoliko dana te uzimajte antihistamine i isprobajte intranazalne kortikosteroide (sprej).

Preporučuje se i da ispirete nosnu šupljinu rastvorom od soli i vode.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije