Zdravlje

Kako se riješiti briga

Kako se riješiti briga
Foto: Pexels/cottonbro | Kako se riješiti briga

Zabrinutost, odnosno osjećaj brige i uznemirenosti, muči mnoge ljude. Zapravo, brinuti počnemo još u djetinjstvu, a onda se to nastavi i kasnije u životu. Ipak, neki ljudi brinu više od ostalih, to nikako nije dobro za njihovo zdravlje.

Kako prestati brinuti? Može li se prestati razmišljati o neprijatnim stvarima koje bi se mogle dogoditi?! Stručnjaci kažu da može, a evo i kako:

  • Radite nešto. Ako vas preplave loše misli okupirajte se nečim drugim i fizički i psihički. Tako nećete imati vremena za neugodne misli.
  • Razmišljajte samo o lijepim stvarima koje bi se mogle dogoditi. Usredsredite se na pozitivno. Nemojte dopustiti da vas depresivne misli savladaju.
  • Osvijestite činjenicu da briga sama po sebi nije konstruktivna. Ekscesivne negativne misli će sigurno dovesti do problema, pa je mudro da prestanete brinuti.
  • Nemojte brinuti o prošlosti i onome što je prošlo jer to nema nikakvog smisla. Takođe, ni o budućnosti na koju ne možete utjecati. Šta god da će doći, doći će. Ono što neće doći, neće doći. Učinite sebi uslugu i prestanite o tome razmišljati.
  • Umjesto da brinete o eventualnim problemima razmislite kako rješavati situacije u kojima se sada nalazite. Napravite popis mogućih rješenja i preduzmite akciju. Sa svakim pozitivnim pomakom, problem će lagano nestajati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije