Zdravlje

Kako treba da izgleda njega lica u 40-im?

Kako treba da izgleda njega lica u 40-im?
Foto: N.N. | Kako treba da izgleda njega lica u 40-im?

Fine linije koje su se, vjerovatno, pojavile još u 30-im godinama sada su postale trajne, neke bore su još dublje i možete primjetiti jaku suhoću kože.

Tip kože se mijenja tokom godina. Dakle, ako ste na primjer imali masnu kožu, možda ste prešli u “mješovitije” stanje, ako ste bili “normalni” sada ste možda više “suhi” i tako dalje. Razlog za sve navedeno? Smanjena proizvodnja estrogena i njihov postepeni prestanak, što rezultira smanjenjem kolagena i elastina. Koža počinje da se tanji, pokazuje jake bore i, u naprednijoj fazi, opušta se i gubi svoj tonus. Pored toga, postepeno smanjenje hijaluronske kiseline, koje je počelo već u mnogo mlađoj dobi, sada jače pokazuje svoje efekte, pri čemu dehidracija pojačava pojavu bora. Konačno, ako ste se proteklih godina pretjerano izlagali suncu, posebno bez zaštite od sunca, gotovo je izvjesno da će se sada pojaviti znaci fotostarenja (pjege, pigmentacija).

Pravite razliku između jutarnje i večernje njege lica

Idealno je da imate drugačiju rutinu ujutru i drugu navečer, jer su poslije 40. potrebe vaše kože drugačije. Tokom dana, naša koža je izložena UV zracima, dok se noću aktiviraju mehanizmi za njenu rekonstrukciju. Dakle, vaša jutarnja rutina treba da se fokusira na zaštitu i hidrataciju, sa antioksidativnim serumom i kremom za sunčanje. A navečer, cilj je obnavljanje, sa proizvodima kao što su retinol, peptidi, ceramidi kao i večernja krema.

Zaboravite na maramice za skidanje šminke

Preferirajte dubinsko čišćenje i dobro sredstvo za skidanje šminke, idealno dvostruko čišćenje.

Izbjegavajte proizvode koje isušuju lice

Birajte blage formulacije koje poštuju epidermalnu barijeru i ne dehidriraju kožu i na taj način pojačavaju pojavu bora.

SPF je obavezan

Nikada ne zaboravite kremu za sunčanje, naočale za sunce i šešir, a ako je moguće, izbjegavajte čak i sunčanje tokom ljeta. Zimi nosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 čak i u danima koji su ispunjeni maglom.

Kako se slažu retinol i vitamin C i smijemo li ih koristiti zajedno?

Koje navike treba da usvojite od sada:

Zdrav život

Ako već niste, vrijeme je da više uložite u svoje zdravlje. Vježbajte, pijte puno vode, uvedite zdrave sastojke u ishranu i izbjegavajte brzu hranu, prestanite da konzumirate cigarete i ograničite alkohol. Dobar način života će odmah imati koristi za vašu kožu.

Tretmani lica i vrata su obavezni

Obje oblasti su osjetljive, ali često zanemarene – posebno vrat. Ne zaboravite da nanesete serum, hidratantnu kremu i kremu za sunčanje na vrat i dekolte (ako su izloženi) i investirajte u dobru kremu za predio oko očiju protiv bora.

Bogate kreme

Birajte kreme obogaćene retinolom, peptidima, hijaluronskom kiselinom, ceramidima, vitaminima i antioksidativnim elementima u većim koncentracijama od krema koje ste koristili u mladosti.

Retinol

Mnoge žene ga uključuju u svoju rutinu već sa 25, ali 40 godina je definitivno odgovarajuća dob da ga primjenite u večernjoj rutini.

Čišćenje lica kod dermatologa

Ne potcenjujte prednosti koje neki tretmani lica i čišćenje mogu imati u ordinaciji. Vjerujte svom dermatologu, koji je jedina osoba kompetentna da procjeni šta vam je potrebno i šta će vam koristiti – i ne govorimo nužno o tretmanima injekcijama.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije