Zdravlje

Kako ubrzati metabolizam: Stručnjaci otkrili dva trika

Kako ubrzati metabolizam: Stručnjaci otkrili dva trika
Foto: Pixnio | Kako ubrzati metabolizam: Stručnjaci otkrili dva trika

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju u tijelu.

Brži metabolizam znači efikasnije sagorijevanje kalorija, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati nivo energije.

Ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što se čini. Uvođenjem određenih navika i promjena u načinu života, možete značajno poboljšati svoj metabolizam i uživati u energičnijem i zdravijem životu.

Dr. Joseph Ambani preporučuje dva ključna koraka za ubrzanje metabolizma za 30 posto: povećanje unosa proteina i praktikovanje intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

Koliko proteina bi trebalo unositi svakog dana?

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da tijelo troši više kalorija za njihovo varenje i obradu. Takođe su važni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagorijeva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Povećanje unosa proteina može privremeno ubrzati metabolizam zbog termičkog efekta hrane (TEF), koji je najviši upravo kod proteina i može ubrzati metabolizam za 15-30 posto, kako objašnjava Ambani.

Kardiolozi otkrili koju vrstu proteina jedu svaki dan

HIIT je efikasna metoda vežbanja koja kombinuje kratke intervale intenzivnog vježbanja sa periodima odmora ili vežbanja nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vježbanja i nakon njega, što dodatno ubrzava metabolizam.

Integrisanjem ovih strategija u svoju svakodnevnu rutinu možete značajno podržati svoje ciljeve mršavljenja, poboljšati energiju i ukupni kvalitet života.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije