Zdravlje

Kako ukloniti hemikalije sa voća?

Kako ukloniti hemikalije sa voća?
Foto: N.N. | Kako ukloniti hemikalije sa voća?

Kad kupujete voće i povrće, vodite računa o tome da li je masno kada ga dodirnete. Ako je masno, znajte da je tretirano hemikalijama. Ovo je poruka gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića koji je u Jutarnjem programu TV Prva govorio o tretiranju proizvoda sa pijace pre nego što ih pojedemo.

"Pre nego što odlučimo da pojedemo jabuku, trebalo bi da proverimo da li je njena kora masna" kaže prof. Perišić.

"Ako jeste, moramo je oprati u rastvoru soda bikarbone i vode ili sirćeta i vode. U tom rastvoru jabuka bi trebalo da stoji barem 15 minuta". On daje i recept za pripremu rastvora za pranje voća i povrća: 1. Stavite 10 grama sode bikarbone, odnosno jednu supenu kašiku na litar vode.

2. Poslije najmanje 15 minuta jabuku bi trebalo izvaditi iz tog rastvora, dobro je oprati i obavezno oljuštiti.

3. Ispod kore se koncentrišu toksini – objašnjava prof. Perišić i dodaje da je kora jabuke korisna samo za čišćenje zuba od druge hrane koju smo prethodno pojeli.

Profesor Perišić navodi da je neophodno odstraniti i peteljku i tamni dio ispod peteljke, jer je koncentracija hemikalija kojima je voće tretirano na tom dijelu najveća.

Kad je riječ o grožđu, prof. Perišić upozorava da bi ovo voće trebalo prati pod mlazom vode čak 30 minuta. Poslije takvog tretiranja vodom, važno je svako zrno dobro osušiti, pa ga tek onda jesti.

"Kumulativno gledano, opasno je jesti grožđe koje nije pripremljeno na ovaj način" upozorava prof. Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije