Zdravlje

Pratite nas na Google news

Kalkulator koji računa koliko slatkiša smijete pojesti

Kalkulator koji računa koliko slatkiša smijete pojesti
Foto: Ilustracija | Kalkulator koji računa koliko slatkiša smijete pojesti
N.N.

Ako ste i vi jedan od sretnika koji je tokom proteklih praznika zaradio nekoliko kilograma viška ili se s njima već duže borite, a svjesni ste da je vaš najveći problem nepravilna ishrana, mogao bi da vam pomogne kalkulator dnevnih potreba.

Uz malo truda i volje, a uz njegove smjernice, mogli biste se napokon početi pravilno hraniti i u organizam unositi onoliko kalorija koliko vam je stvarno potrebno s obzirom na vaše životne navike.

Kako cijela stvar funkcioniše?

On za svoj izračun koristi recentne metaboličke jednačine i koeficijente fizičke aktivnosti koje je razvio Odbor za hranu i prehranu američkog nacionalnog Medicinskog instituta.

Za početak, otkriće vam koliki je vaš indeks tjelesne mase, ali treba naglasiti kako taj indeks tjelesne mase ne uzima u obzir sastav tijela, što znači da se tjelesna težina malo izvan vašeg prosjeka i dalje može smatrati zdravom ako je procenat masti u tijelu ispod prosjeka. Na temelju vašeg pola, godina, tjelesne težine i količine tjelesne aktivnosti, izračunaće koliko ugljenih hidrata, proteina, vitamina, minerala i ostalih nutrijenata trebate unositi u organizam svaki dan, a dobićete i podatak o tome koliko dnevno trošite kalorija.

Na temelju svih ovih korisnih informacija, moći ćete zaključiti na kojim stvarima u svojoj prehrani bi trebalo da poradite, ali i otkriti koliko biste određenih namirnica dnevno trebali pojesti.

Kalkulator dnevnih potreba možete pronaći OVDJE.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije