Zdravlje

Karanfilić, lijek iz prirode

Karanfilić, lijek iz prirode
Foto: N.N. | Karanfilić, lijek iz prirode

Karanfilić je zimzelena začinska vrsta drveta koja raste u tropskim i suptropskim krajevima Azije. Porijeklom je s tla Indonezije, tačnije njegovo izvorno stanište su Molučka ostrva. Međutim, kako ga ljudi koriste već više hiljada godina, ova zimzelena biljka dospjela je i u krajeve Brazila, zapadne Indije, Afrike, Zanzibara…

U našim krajevima karanfilić je poznat i kao klinčić zbog svog specifičnog izgleda, koji podsjeća na male klinove. U Evropi postaje poznat tek u Srednjem vijeku, kada su ga Arapi prenijeli svojim trgovačkim putevima, i ubrzo je zbog svojih svojstava, mirisa i arome, postao vrlo rasprostranjen.

Miris karanfilića je opor, a ukus slatkasto-gorak i vrlo jak, zbog čega je danas jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima široku upotrebu. U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja.

LJEKOVITA SVOJSTVA KARANFILIĆA

Iako mali, karanfilić je moćan lijek za mnoge bolesti. Njegov glavni sastojak je eugenol, kojem je glavno svojstvo protivupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može da se koristi cijeli, mljeven ili koncentrovan kao ulje.

PRVA POMOĆ KOD ZUBOBOLJE I LOŠEG DAHA

Karanfilić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetska svojstva, a posebno djeluje kod zubobolje. U nekim zemljama stomatolozi ga koriste za dezinfekciju zuba prije operacije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja. Cijeli karanfilić možete da stavite na desni, što bliže bolnom području. Zadržite ga. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz karanfilića te pruža trenutno olakšanje.

UBIJA PARAZITE I LOŠE BAKTERIJE

Biljka djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem karanfilića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog ogranizma. Djelotvoran je protiv mnogih vrsta gljivica, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

RASTVARA KRVNE UGRUŠKE

Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određena jedinjenja u karanfiliću djeluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Naučnici su otkrili da karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi.

DJELOVANJE KARANFILIĆA

- liječi nesanicu - reguliše šećer u krvi - smiruje upale - ublažava bol, naročito zubobolju - uništava bakterije - uklanja mučninu i povraćanje - podstiče izlučivanje sluzi - pomaže rad jetre - liječi upalu usne duplje i grla

TESTIRAJTE KARANFILIĆ

Da biste provjerili kvalitet karanfilića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta vertikalno, dobar je - plutanje je znak da sadrži kvalitetna ljekovita ulja kojima duguje svoju djelotvornost i popularnost. Ako pluta vodoravno ili potone u čaši, to je znak da ne treba da ga koristite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije