Zdravlje

Kesten: Plod koji čuva bubrege i jetru

Kesten: Plod koji čuva bubrege i jetru
Foto: N.N. | Kesten: Plod koji čuva bubrege i jetru
N.N.

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesten koji grije promrzle prste koji su pocrnjeli od čišćenja. Miris kestenja, bilo pečenog ili kuvanog, uvijek stvara osjećaj ugodnosti i topline.

Kada se zaviri u istoriju uzgajan je u Kini, Japanu, a potom su ga rimske legije donijele u Evropu. Poznato je da je pečeno kestenje prodavano na ulicama Rima u davnom 16. vijeku, pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kestenje pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnjaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Kestenje odlikuje posebna tekstura i slatki, blagi ukus.

Poznato je stotinu različitih vrsta. Uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih. S druge strane, divlji kesten, koji, nažalost, nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Nutritivna vrijednost

Po nutritivnom sastavu kestenje je slično smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Bjelančevine im nisu jača strana, ali zato su vrlo bogati skrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. On je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuvani veću količinu mineralnih sastojaka.

Kao lijek

Relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu skroba čini kesten odličnim izborom za sportiste, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. S obzirom na to da obiluju kalijumom, a istovremeno su siromašni natrijumom, savršeno se uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Takođe, prehrambena vlakna koja oni sadrže mogu biti od pomoći svim osobama s neredovnom stolicom. Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s disajnim putevima poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi. Takođe bitno je napomenuti i da ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika.

PRIPRAVCI OD KESTENA

  • Čaj od kestena ublažava simptome astme i kašlja. Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suvog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.
  • Tinktura načinjena od dijelova ove biljke pokazala se vrlo djelotvornom protiv hemoroida. Uopšteno kesten pozitivno utiče na vene.
  • Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije, te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.
  • Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 odsto tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože).
  • Rese kestena koriste se za zaustavljanje proliva i krvarenja te kod povreda kože.*Kuvani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

DOBROBITI

ZDRAVLJE SRCA

Većina misli da su masnoće loša stvar, ali kestenje sadrži visok nivo dobrih masnoća koje pomažu našem organizmu da uskladi nivo holesterola, ublaži ili spriječi upalne procese i smanji mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

ZDRAVLJE ZUBA I KOSTIJU

Zubi su najčvršće kosti u organizmu. Kalcijum i fosfor su dva minerala koji su veoma bitni za zdravlje kostiju. Određena doza magnezijuma je bitna za to da se kalcijum i fosfor dovoljno apsorbuju. Sve to kestenje sadrži te je važno za bolji kvalitet kostiju i zuba.

PREVENCIJA DIJABETESA

Ova namirnica bogata je vlaknima, a sve namirnice bogate vlaknima doprinose tome da nivo šećera u krvi raste sporije. Ovo pomaže pri ublažavanju padova i skokova šećera u krvi koji kod dijabetičara mogu biti opasni.

KOD DIJAREJE

Sam pitomi kesten ili kora drveta kestena umiju biti veoma efikasan lijek kada je u pitanju dijareja. Voda u kojoj kuvate kesten u ljusci ili koru drveta kestena sadržaće u sebi tanin, koji kada se uzima u kontrolisanoj količini može pomoći kod dijareje. Količina koja je preporučljiva jeste tri kašike zdrobljene kore ili samog kestenja u litri vode. To se kuva dvadesetak minuta i piju se dvije-tri šolje na dan.

IMUNITET

Vitamin C i visoka koncentracija antioksidansa su ono što će pomoći vašem imunom sistemu.

POBOLJŠANJE FUNKCIJE MOZGA

Kestenje je bogato B vitaminima poput folata, riboflavina i tiamina koji su direktno povezani sa pravilnim funkcionisanjem nervnog sistema.

Štaviše, potasium koji kesten sadrži može poboljšati moždanu cirkulaciju i tako poboljšati koncentraciju i pamćenje.

KRVNI PRITISAK

Potasium sadržan u kestenju kontroliše i kretanje vode u organizmu i pomaže pri snižavanju krvnog pritiska, što doprinosi poboljšanju generalnog kardiovaskularnog zdravlja organizma.

FUNKCIJA ŠTITNE ŽLIJEZDE

Elagična kiselina koju kestenje sadrži pomaže pravilnom radu štitne žlijezde.

PROBAVNI SISTEM

Vlakna koja kestenje sadrži pomažu kod zatvora i ostalih problema sa probavom.

KAMENJE U BUBREGU

Pitomi kesten može pomoći u prevenciji stvaranja kamenja u bubrezima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije