Zdravlje

Keto ishrana pomaže kod simptoma epilepsije

Keto ishrana pomaže kod simptoma epilepsije
Foto: Pixabay | Keto ishrana pomaže kod simptoma epilepsije

​Dijetoterapija je naučno područje nutricionizma koje stavlja težište na liječenje uzimanjem posebnih, određenih jela i propisane hrane ili odricanjem od određene hrane ili jela koja mogu da pogoršaju simptome bolesti.

Svrha sprovođenja dijetoterapije je prevencija pojedinih bolesti ili ublažavanje simptoma/izlječenje bolesti ako je ona već prisutna kod pojedinca.

Uprkos tome što ne znamo tačan mehanizam djelovanja ketogene dijete na epileptičke napade, upoznati smo s rezultatima koji se postižu njenom primjenom. Veliki je broj istraživanja koji potvrđuju njene pozitivne učinke.

U objavljenoj Kohranovoj analizi četiri nasumično kontrolisanih kliničkih istraživanja utvrđeno je da djeca s epilepsijama na ketogenoj dijeti imaju tri puta veću šansu da postignu potpunu kontrolu epileptičkih napada te šest puta veću šansu smanjenja učestalosti epileptičkih napada preko 50 odsto u poređenju s uobičajenom antiepileptičkom terapijom.

Ova terapija se pokazala uspješnom u liječenju raznih vrsta epileptičkih napada i sindroma, prenosi B92. 

Posebno se pokazala djelotvorna, s visokim stepenom odgovora na sindrome: nedostatak transportera glukoze tipa 1, nedostatka piruvat dehidrogenaze, mioklono-astatsku epilepsiju, kompleks tuberozne skleroze, sindrom Dravet, sindrom Angelman, sindrom Ohtahara, epileptički sindrom povezan s febrilnom infekcijom, superrefrakterni epileptički status (žarišni ili miokloni) te za djecu s gastrostomom koja se hrane enteralnim putem. Samim tim je od izuzetne važnosti za primjenu kod oboljelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije