Zdravlje

Kina odobrila lijek protiv kovida-19

Kina odobrila lijek protiv kovida-19
Foto: Ilustracija | Kina odobrila lijek protiv kovida-19

PEKING - Kineska agencija za lijekove saopštila je danas da je odobrila upotrebu lijeka za oboljele od kovida-19 kompanije "Brii Biosciences".

U saopštenju se navodi da agencija daje "hitno odobrenje" za kineski tretman protiv kovida-19, prenosi Rojters.

Lijek se zasnova na monoklonskim antitijelima koja se vezuju za spajk protein virusa korona, smanjujući njegovu sposobnost da prodre u ćelije.

Na osnovu konačnih rezultata kliničkog ispitivanja pokazano je da je lijek 80 odsto efikasan u smanjenju od hospitalizacije i smrti kod osoba zaraženih virusom korona, a koje imaju visok rizik od razvoja teškog oblika bolesti, navela je kompanija u saopštenju.

Očekuje se da će rezultati o tome kako će omikron soj virusa uticati na lijek biti objavljeni nakon, kako je naveo finansijski direktor kompanije, dvije nedjelje.

Prije odobrenja lijeka, skoro 900 pacijenata u Kini je dobilo ovaj lijek kada su se pojavila lokalna žarišta, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je podnijela zahtjev za hitnu upotrebu za primjenu lijeka u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su odobreni slični proizvodi kompanija "Regeneron Pharmaceuticals" i "Eli Lilly", navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije