Zdravlje

Ključan trik za gubitak kilograma

Ključan trik za gubitak kilograma
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ključan trik za gubitak kilograma

Što se tiče gubitka nekoliko kilograma, ne postoji zamjena za naporan rad, pravu ishranu i fizičku aktivnost. Ako to kombinujete s jednim trikom ostvarićete bolji učinak za trajne promjene.

U studiji su njemački istraživači okupili grupu od 71. dobrovoljca s dijagnozom visokog krvnog pritiska i metaboličkog sindroma, a svi učesnici imali su koristi od zdravijeg načina života i ishrane, prenosi ljubav i zdravlje.

Polovina učesnika tri mjeseca je uskočila u mediteransku prehranu koju karakteriše puno orašastih plodova, ribe, povrća, maslinovog ulja, voća i nemasnog bijelog mesa. U međuvremenu, ostali dobrovoljci postili su pet punih dana (bez čvrste hrane) prije nego što su započeli istu mediteransku ishranu.

Rezultati studije sugerišu da dijeta pomaže u gubitku kilograma, ali post, a zatim dijeta pruža još bolje rezultate.

Dakle, ova strategija vam omogućava da početak dijete odgurnete za dodatnih pet dana, ali postoji jedan trik, a to je da tokom tog perioda možete unositi samo tekućinu. Možda ne zvuči ugodno, ali zdravstvene prednosti teško je zanemariti.

Istraživači takođe izvještavaju da su učesnici posta pokazali promjene u svojim imunološkim ćelijama, što ukazuje na niži nivo upale. Zatim su prikupljeni uzorci stolice kako bi se istražilo kako post utiče na mikrobiom crijeva. Svakako, post izaziva razne promjene u crijevnim bakterijama koje pospješuju niži krvni pritisak.

Prema studiji, neke od ovih pozitivnih bakterijskih promjena ostaju dugo nakon završetka perioda posta. Neki su učesnici zadržali niži nivo krvnog pritiska i do tri mjeseca nakon posta.

“Prelazak na zdravu ishranu pozitivno utiče na krvni pritisak”, objašnjava koautor studije dr Sc. Andras Maifeld, dodajući da ako dijeti prethodi post, ovaj efekt se pojačava.

Nijedna metoda mršavljenja ne funkcioniše isto za svaku osobu. Mnogi ljudi isprobaju više dijeta i planova vježbanja prije nego što otkriju što djeluje na njihovo tijelo.

Ako ste u prošlosti probali dijetu s malo masnoća i vlaknima, a imali ste samo srednje rezultate, to možda ima neke veze sa vašim crijevnim bakterijama. Post to može promijeniti na bolje.

“Post djeluje kao katalizator zaštitnih mikroorganizama u crijevima”, zaključuje koautor studije dr Sofia Forslund.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije