Zdravlje

Ključna pravila svake dijete

Ključna pravila svake dijete
Foto: Ilustracija/Arhiva | Ključna pravila svake dijete

​Prva asocijacija većine nas kada neko spomene dolazak sunčanih i toplijih dana jeste "moram da smršam".

Tokom hladnijeg perioda i praznika za nama konzumirali smo težu i masniju hranu, a sad je vrijeme da skinemo višak kilograma.

Međutim, da biste izgubili na težini nikako ne smijete da jedete minimalno, a vježbate mnogo više.

Balans je ključna stvar i najbolji način za gubitak kilograma jeste da ne iscrpljujete svoj organizam, očekujući brze rezultate.

Ne preskačite obroke

Preskakanje obroka može dovesti do kontraefekta. Mnoge studije su pokazale da preskakanje doručka može da dovede do pojave gojaznosti. Doručak treba da vam bude obilan, dok drugi obroci treba da budu što laganiji i manji. Ključna stvar je da se ne izgladnjujete i da ne unosite toliko male količine hrane koje nisu dovoljne organizmu za optimalno funkcionisanje.

Ne zaboravite da brojite

Ovo pravilo podrazumijeva da uvijek imate na umu koliko ste pojeli i unijeli kalorija. Ako ste jeli salatu, morate da vodite računa o dresingu ili ako ste pili kafu, morate da vodite računa o mlijeku, šećeru i drugim stvarima koje imaju veću kalorijsku vrijednost.

Redovna hidratacija

Naš mozak često miješa glad i žeđ, tako da unošenjem dovljne količine vode smanjujete mogućnost da se to dogodi.

Osim toga, čak iako ne osjećate žeđ, bitno je da unosite oko 2l tečnosti dnevno. Voda će ubrzati metabolizam, ali i obezbjediti da vaše ćelije normalno funkcionišu.

Ne izbacujte ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su neophodni vašem organizmu jer obezbjeđuju energiju potrebno za funkcionisanje. Žitarice od cijelog zrna samo su jedan od primjera zdravih ugljenih hidrata.

Tjestenina od cijele pšenice je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana koja će vam pomoći da se duže osjetite sitim, poboljšate zdravlje probave i smanjite rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2. Međutim, nutricionisti tvrde da je zdravija opcija jesti hladnu tjesteninu.

Bez izgladnjivanja

Svjesno unošenje minimalne količine hrane može opasno naškoditi vašem zdravlju.

Gubitak težine na ovaj način je nezdrav i neefikasan i najlakši način da vam se kilogrami vrate, prenosi Magazin.Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije