Zdravlje

Koje aktivnosti će obrisati stres iz vašeg života

Koje aktivnosti će obrisati stres iz vašeg života
Foto: Pexels/Ilustracija | Koje aktivnosti će obrisati stres iz vašeg života
Nezavisne novine

Ako tragate za nekim promjenama u životu koje će vam pomoći da se opustite i sebi date malo oduška, onda će vam sigurno ovi sportovi to i pružiti.

Bavljenje bilo kojom vrstom aktivnosti unijeće vam novine u život, a ako vam je potreban pravi putokaz da se odlučite za najbolju opciju kojom ćete to raditi, tu su neki prijedlozi, prenosi "Everydayhealth.com"

1. Joga

Joga je ispraćena dobrim glasom, pogotovo kada je u pitanju opuštanje tijela ali i uma. Statičnim pozama i laganim pokretima tijelo se fokusira na osjećaje, slušajući um. Tu se stvara konekcija tijela i duha, a naglašeniji je osjećaj ukoliko je praktikujete u prirodi.

2. Tai či 

Kao i joga, tai či je niz samostalnih pokreta tijela i tehnika disanja. Iako pokreti imaju svoje korijene u borilačkim vještinama, oni imaju za cilj da smire um i daju dobru kondiciju tijelu.

Rjeđe ćete čuti da se neko ovime bavi, ali tai či može pomoći u izgradnji gustine kostiju, snižavanju krvnog pritiska, jačanju imunološkog sistema.

3. Borilačke vještine

Džudo, karate, aikido ili bilo koji drugi borilački sport može biti savršen način da se opustite, oslobodite stresa i nađete novi lijek za frustracije. Uče vas samodisciplini i samoodbrani, a pritom ćete biti kvalitetno aktivni.

4. Timski sportovi

Odličan antistres trik jeste provođenje produktivnog vremena sa prijateljima ili porodicom. Govoreći, naravno, o sportskim aktivnostima kao što su tenis, košarka, fudbal ili bilo koji drugi timski sport.

Ovako ćete se zabaviti i osloboditi um i tijelo stresnih situacijama. Odličan bijeg od sikiracija, zar ne?

5. Vožnja biciklom

Voženja bicikla kao i dugo trčanje i hodanje vam može veoma pomoći kada imate napornu nedjelju. Imate punu slobodu da napravite svoju rutu i učinite je što zanimljivijom.

Probudite dijete u sebi i krenite u avanture stazama koje ćete, ako su vam već poznate, sada sigurno proći na mnogo zanimljiviji način i doživjeti ih drugačije.

6. Pilates

Pilates je osmišljen tako da vam poboljša snagu, izdržljivost kao i fleksibilnost. Odličan je izlaz iz stresnih situacija, a ne zahtijeva posebnu okolinu, već vam je potreban prostor i lopta za pilates.

Potražite na internetu snimke pilates treninga ili se priključite grupama za ovo vježbanje, prenosi Ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije