Zdravlje

Koje su dobre strane kokosovog ulja

Koje su dobre strane kokosovog ulja
Foto: Pixabay | Koje su dobre strane kokosovog ulja

Kokosovo ulje je drevni narodni lijek, koji čisti usnu duplju od bakterija i pomaže da zubi budu bijelji. Međutim, korišćenje kokosovog ulja predstavlja dobrobit za detoksikaciju cijelog organizma.

Ne vjerujete? Pokušajte svako jutro barem pet minuta da mućkate kokosovo ulje u ustima, a zatim da ga ispljunete i uvjerićete se kako zaista djeluje na zube i desni. U ajurvedskoj medicini, koja donosi praktične i korisne savjete koji poboljšavaju naše zdravlje na jednostavan i prirodan način, ranojutarnje mućkanje ulja u ustima na prazan želudac način je za detoksikaciju koji koristi ne samo usnoj šupljini nego i čitavom organizmu, piše Živim.hr.

Čišćenje cijelog sistema

Prema ajurvedi, ono što je poznato kao povlačenje ulja pomaže u pročišćavanju cijelog tijela jer je, uz ostalo, svaki dio jezika povezan sa različitim organima i tkivima. Uz to, ulje čisti usnu šupljinu od bakterija i toksina i dezinfikuje je, što pomaže da se izbjegnu karijes, upale i naslage na zubima.

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, koja uništava bakterije i smanjuje naslage koje zubima daju žuti ton, djelujući između ostalog kao protivupalno i antimikrobno sredstvo.

Ako ga koristite duže vrijeme, oslobodićete se lošeg zadaha te ćete smanjiti rizik od upale desni i raka usne duplje. Takođe je to dobar način za liječenje desni koje krvare.

Sve što treba da uradite jeste da kašičicu ekstradevičanskog kokosovog ulja promućkate u ustima pet minuta, a potom isperete i operete zube.

Soda bikarbona i kokosovo ulje

Možete i sami napraviti kućnu varijantu paste za zube. Kosovom ulju dodajte sodu bikarbonu, koja takođe izbjeljuje zube. Dobro izmješajte i stavite u staklenu posudu. Prije pranja umočite četkicu u pastu i perite zube kao i inače.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije