Zdravlje

Koje su dobrobiti kestena

Koje su dobrobiti kestena
Foto: Pixabay | Koje su dobrobiti kestena

Za razliku od nekih drugih vrsta sušenog voća, kesten ima relativno nizak sadržaj kalorija, sadrži manje masti, a bogat je mineralima, vitaminima i fitonutrijentima korisnim za naše zdravlje.

Takođe je dobar izvor dijetalnih vlakana i sadrže ih oko 8 grama na 100 grama (što je skoro 25 procenata preporučene dnevne količine).

Borba protiv slobodnih radikala

Ne zaboravimo da ishrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi što dovodi do umanjenja prekomjerne apsorpcije holesterola u crijevima, kao i u postizanju većeg osjećaja sitosti. Kesten se od ostalih vrsta sušenog voća razlikuju i po tome što je prebogat vitaminom C.

Naime, 100 grama kestena ima čak 43 grama ili više od 50 odsto dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i za jačanje prirodnog odbrambenog sistema organizma, ali i za zdravlje kostiju i krvnih sudova. Ostali hranljivi sastojci uključuju vitamine B grupe, oleinsku i palmitoleinsku kiselinu (naročito korisne za snižavanje nivoa LDL ili lošeg holesterola i podizanje nivoa HDL ili dobrog holesterola).

Ali I minerale kao što su željezo, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink i kalijum. S obzirom na to da je bogat kalijumom, a u isto vreme malo natrijuma, nezamjenljiv je u ishrani osoba sa oboljenjima krvnih sudova i bubrega. Takođe je odličan izvor željeza, zbog čega je efikasan protiv anemije, a s obzirom na to da je lako svarljiv, preporučuje se i onima koji pate od gastrointestinalnih tegoba i bolesti digestivnog trakta.

Ljekovitost

  • čaj od listova kestena koristi se u narodnoj medicini za veliki kašalj, bronhitis, astmu i opšte probleme sa disajnim putevima.
  • kora i drvo kestena se koriste kao adstringensi, zbog bogatstva tanina.
  • kako kesten kasno cvjeta, jedini je izvor za pčele. Kestenov med je veoma ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, doprinosi boljoj cirkulaciji.
  • divlji kesten, zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonoida, kumarina, saponozida), koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata - za pomoć kod oštećenih kapilara i proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije