Zdravlje

Koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja

Koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja
Foto: Valeria Zoncoll/Unsplash | Koji vitamin treba da uzimaju žene nakon porođaja
N.N.

Već duže vrijeme se u trudnoći i nakon porođaja preporučuju dodaci ishrani koji sadrže folnu kiselinu, kolin ili omega-3 masne kiseline, a nedavna istraživanja su pokazala da bi žene nakon porođaja trebalo da uzimaju još jedan nutrijent - vitamin D.

"Vitamin D pomaže u održavanju pravilne ravnoteže kalcijuma, poboljšava imunitet i zdravlje crijeva, podstiče rad štitne žlijezde i pomaže u održavanju dobrog raspoloženja, a istraživanja su ga povezala i s boljom gustinom kostiju majki i beba, boljom imunološkom funkcijom, pravilnim rastom fetusa i metaboličkim zdravljem majke", istakla je doktor Alehandra Karasko.

Nedavno se u okviru meta istraživanja, koje je objavljeno u Advances in Nutrition, analiziralo 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama, a pokazalo je da mame koje isključivo doje, a imaju nedostatak D vitamina, imaju i bebe koje takođe pate od tog nedostatka.

Zato se mamama uglavnom još u porodilištu savjetuje da bebama u toku prve godine svakodnevno daju vitamin D, a do treće godine samo u zimskim mjesecima.

"Naučnici i doktori zaključili su da se nedostatak D vitamina može nadoknaditi ako majka uzima 6.000 IU vitamina D3 na dan", objasnila je za Mind Body Green doktor Kerlo Vagner, autor jednog od istraživanja i profesorka na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini.

Dodala je kako bi i oni koji ne spadaju u te skupine trebalo da paze da im ishrana bude bogata D vitaminom, te da se nada da će ovo istraživanje podstaći više trudnica i porodilja da uzimaju dovoljne doze tog vitamina, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije