Zdravlje

Koju igračku kupiti djetetu u kojem uzrastu?

Koju igračku kupiti djetetu u kojem uzrastu?
Foto: Image by 2081671 from Pixabay | Koju igračku kupiti djetetu u kojem uzrastu?

Ukoliko često imate nedoumice oko kupovine igračaka za vašeg mališana jer niste sigurni šta je najbolje kupiti za koji uzrast, donosimo vam mali vodič koja igračka odgovara kojem uzrastu…

Prve preporučene igračke su mekane lutke ili geometrijski oblici od platna koje beba može refleksno da uhvati šakom. Poželjno je da budu živih boja, jer to utiče na razvoj fine motorike.

Od šestog mjeseca do prvog rođendana, za bebu je najbolje da se igra zvečkama u živopisnim bojama, kao i jednostavnim kockama za slaganje. Između četvrtog i šestog mjeseca razvija se percepcija, pa tada u funkciju dolaze viseće igračke i vrteške iznad kreveca.

U narednih šest mjeseci, kada se razvijaju fine motoričke sposobnosti, preporuka je da dijete ima proste slikovnice sa životinjama ili voćem.

Do druge godine mališanu je, za razvoj krupne, grublje motorike, potrebna gumena lopta, koju će šutirati ili gurati, ali i papiri u boji koje će gužvati, jer sada je važno da se vodi računa i o finoj motorici. Vrijeme je i za igre u pijesku, slikovnice sa više detalja, plastelin…

Od druge do treće godine djeca se raduju igračkama koje sviraju ili imaju točkiće, pa mogu da ih guraju.

Kada napuni četiri godine, pa sve do pete, preporuka je da dijete počne da sastavlja slagalice do 12 dijelova, kao i da lista knjige sa prostim logičkim zadacima, igra se sa dječjim koferčićima sa doktorskim aparatima ili kuhinjskom opremom. Sve to je u službi razvoja intelektualnih sposobnosti.

Od pete godine do polaska u školu, idealno je da se dijete "prebaci" na vožnju bicikla i rolera, preskakanje vijače i sportove sa loptom.

(magazin.novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije