Zdravlje

Koliko godina života izgubimo zbog pušenja i debljine?

Koliko godina života izgubimo zbog pušenja i debljine?
Foto: Ilustracija | Koliko godina života izgubimo zbog pušenja i debljine?

Za svaku godinu koju ste proveli obrazujući se, očekivani životni vijek vam se, u prosjeku, produžava 11 godina u odnosu na srednje statističke vrijednosti za osobu vaše starosti.

Svaki kilogram viška skraćuje život za dva mjeseca. Svaka kutija cigareta, koju prosečno popušite dnevno, koštaće vas, u prosjeku, sedam godina života. U drugom slučaju matematika je malo nezgodna, pošto u prosjek ulaze svi oni koji su umirli od raka i raznih drugih oboljenja.

Ove zaključke predstavila je grupa naučnika sa Univerziteta u Edinburgu, nakon sprovedenog ogromnog istraživanja DNK uzioraka 606.059 osoba.

Uglavnom su analizirane osobe rođene prije 1940. godine. Naučnicima je posebno bilo zanimljivo očekivano trajanje života kod pušača, uživalaca alkohola, kod onih koji nisu ili jesu završili školovanje do određenog stepena i kod gojaznih osoba.

Naučnike je zanimalo da li su te osobe u svom DNK nosile određene mutacije koje su ih činile prijemčivijim na određeni životni stil, a koji im utiče na trajanje života.

Utvrdili su mutaciju gena koji je uključen u kontrolisanje imunološkog sistema, a koja može da doda sedam mjeseci života. Otkrili su i mutaciju koja dovodi do povišenog lošeg kolesterola, a koja skraćuje život za osam mjeseci.

Rijetka genska mutacija APOE, povezana sa demencijom, na kraju dovodi, kako su utvrdili, do prosjeka od 11 mjeseci života manje. Druga mutacija, usljed koje je takvim osobama pušenje privlačnije nego drugima, skraćuje život za pet mjeseci.

Naučnici su, ovim istraživanjem, otkrili i to da je 20 odsto svih varijacija trajanja života, po određenim tipovima, nasljedno. Istovremeno, oni su do sada otkrili samo jedan odsto mutacija.

(express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije