Zdravlje

Koliko plastike "pojedemo" u sedmici

Koliko plastike "pojedemo" u sedmici
Foto: Pixnio | Koliko plastike "pojedemo" u sedmici

Nakon odluke Evropske komisije da ograniči upotrebu mikroplastike koja se namjerno dodaje, proizvodnja kozmetičkih proizvoda sa šljokicama trebala bi biti obustavljena. Ova odluka je donesena radi zaštite okoline, ali i zdravlja ljudi širom svijeta.

Podatak da su nizozemski naučnici prošle godine u martu otkrili čestice mikroplastike u ljudskoj krvi izazvao je zabrinutost. Mikroplastika je prisutna posvuda oko nas, iako je ne vidimo. Postavlja se pitanje koliko je ova pojava zapravo opasna za naše zdravlje i koje sve hemikalije nesvjesno unosimo u naš organizam.

Profesorica doktor Svetlana Stanišić ističe da je glavni problem kontakt tekućine s plastikom. Što duže stoji, zavisno o vrsti plastike i tekućini u pitanju, kao i o vanjskoj temperaturi, plastika će se više ili manje otpuštati, piše "Mondo".

"Što se tiče vode iz slavine, ja je pijem, ne uzimam vodu iz plastične ambalaže. Posebno izbjegavam nekvalitetne plastične posude koji nemaju oznaku 'BPA free' (bisfenol). To su razni aditivi koji mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu u tijelu, a nauka još proučava njihovu štetnost", objasnila je dr Stanišić.

Ona dodaje da je posebno štetna plastika u kombinaciji s brzom i vrućom hranom, što dodatno povećava otpuštanje štetnih supstanci.

BPA (bisfenol A) je hemikalija koja se dodaje mnogim komercijalnim proizvodima, uključujući posude za hranu i higijenske proizvode. Prije nekoliko godina, otkriveno je da prosječna osoba "pojede" jednu kreditnu karticu sedmično, što ilustruje koliko često dolazimo u kontakt s ovom supstancom.

Kada mikroplastika dospije u naš organizam, javljaju se ozbiljni problemi. Dokor Stanišić objašnjava da se otprilike jedan odsto komadića mikroplastike prenese u krvotok, dok ostatak dolazi u kontakt s bakterijama u crijevima, uništavajući korisne bakterije. To negativno utiče na zdravlje crijeva i naš imunološki sistem.

Kada je riječ o zaštiti okoline, dr Stanišić savjetuje nekoliko stvari.

Preporučuje upotrebu sapuna umjesto kupki u plastičnim ambalažama. Takođe, važno je ograničiti konzumiranje visoko prerađene hrane, ne samo zbog ambalaže, već i zbog opšteg zdravlja. Posebno treba paziti na upotrebu plastike kod djece, ograničavajući njihov kontakt s ovim materijalom što je više moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije