Zdravlje

Koliko puta sedmično treba raditi trening snage za mršavljenje?

Koliko puta sedmično treba raditi trening snage za mršavljenje?
Foto: Unsplash/Ilustracija | Koliko puta sedmično treba raditi trening snage za mršavljenje?

Trening snage važan je dio svakog fitness režima i nudi brojne dobrobiti osim izgradnje mišića, uključujući i mogući uticaj na mršavljenje.

Lična trenerica, Alanna Kate Derrick, otkrila je koliko redovno treba raditi vježbe u sklopu treninga snage kako bi se vidjeli rezultati mršavljenja.

"Većina istraživanja sugeriše da bi, na sedmičnom nivou, trebalo raditi dva do tri treninga snage za uspješno mršavljenje", ističe trenerica.

Početnici bi trebali započeti u ritmu koji odgovara njihovoj kondiciji, a onda bi postepeno trebali pojačavati učestalost i intenzitet treninga, prenosi She Finds.

Objašnjava da samo izvođenje vježbi nije dovoljno kada je u pitanju mršavljenje. U obzir je važno uzeti brojne faktore kada neko radi vježbe snage za mršavljenje. Trenerica kao najvažnije faktore na koje treba obratiti pažnju ističe: "održavanje kalorijskog deficita kroz prehranu, progresivno preopterećenje u treninzima i fokus na složene vježbe za cijelo tijelo".

Uz redovno treniranje jednako je važno imati i dane odmora.

"Uzimanje dana odmora ključno je za olakšavanje oporavka mišića i sprječavanje ozljeda od prenaprezanja, koje bi mogle utjecati na napredak", zaključuje trenerica, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije