Zdravlje

Kome se ne preporučuje sok od paradajza?

Kome se ne preporučuje sok od paradajza?
Foto: Ilustracija | Kome se ne preporučuje sok od paradajza?

Sok od paradajza ima jako blagotvorno dejstvo na cijeli organizam, ali u nekim slučajevima ga treba izbjegavati.

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje.

Kada je svjež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotovorno djeluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se vjeruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući nia;inu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.

Nutricionisti savjetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

"Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare", tvrdi utricionistkinja Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

"Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može donijeti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hlejb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu,", dodala je ona i istakla da je u slučevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata prije obroka.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije