Zdravlje

Pratite nas na Google news

Društvene mreže nose rizik od nastanka depresije kod tinejdžera

Društvene mreže nose rizik od nastanka depresije kod tinejdžera
Foto: N.N. | Korištenje društvenih mreža nosi rizik od nastanka depresije kod tinejdžera
N.N.

Prekomjerno korištenje društvenih mreža može biti štetno za mentalno zdravlje tinejdžera, ukazuju nova istraživanja. Što su tinejdžeri više koristili društvene mreže i što su više gledali televiziju, to su imali veći rizik od depresije.

"Naše istraživanje otkriva da je previše vremena provedenog u korištenju nekih oblika digitalnih medija bilo povezano s pojavom simptoma depresije u istoj godini", kaže autorica studije Patricija Konoid, profesorica psihijatrije na Univerzitetu u Montrealu.

Prema mišljenju koautora studije Elroja Boersa, društvene mreže i televizija su oblici medija koji često izlažu adolescente slikama drugih koji su, uslovno rečeno, napredniji, kao što su drugi adolescenti sa savršenim tijelima i uzbudljivijim ili bogatijim životnim stilom.

Studija je obuhvatila skoro 4.000 kanadskih tinejdžera koji su praćeni između 12. i 16. godine. Svake godine tinejdžeri su davali informacije o količini vremena provedenog na društvenim mrežama, pred televizijom, u igranju videoigara i korištenju računara.

Tinejdžeri su takođe popunili upitnike o različitim simptomima depresije tokom četiri godine studije, piše Health24.

Povećana upotreba društvenih mreža i vrijeme provedeno ispred televizije bili su povezani s ozbiljnijim simptomima depresije. I što su više godina tinejdžeri koristili društvene mreže i gledali televiziju, to su bili ozbiljniji simptomi depresije, pokazali su nalazi. Povećano igranje videoigara i upotreba računara nisu bili povezani s pogoršanjem simptoma depresije. Nalazi bi mogli biti korisni u prevenciji depresije kod tinejdžera, navode autori studije.

"Regulisanje upotrebe društvenih mreža i korišćenja televizije od tinejdžera mogao bi biti jedan od načina da se pomogne mladim ljudima da upravljaju depresivnim raspoloženjem ili ranjivostima na depresivne simptome. Dakle, upotreba društvenih mreža adolescenata i gledanje televizije trebali bi biti regulisani kako bi se spriječio razvoj depresije i smanjili postojeći simptomi", rekao je Conrod.

Nalazi su objavljeni u JAMA Pediatrics.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije